Správy Regióny

Obnova fasád domov: Staré Mesto oslobodí od dane lešenia bez reklamy

Obyvatelia Starého Mesta budú po dobu 60 dní oslobodení od miestnej dane za umiestnenie lešenia.

Ilustračný obrázok k článku Obnova fasád domov: Staré Mesto oslobodí od dane lešenia bez reklamy
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk

Pre obyvateľov bratislavského Starého Mesta budú opravy fasád domov po novom o čosi jednoduchšie a lacnejšie. Po dobu 60 dní budú totiž oslobodení od miestnej dane za zaujatie verejného priestranstva, v tomto prípade za umiestnenie lešenia. Podmienkou však je, aby na ochrannej sieti nebola žiadna reklama, teda ani názov či logo stavebníka. Rozhodli o tom v utorok 21. marca miestni poslanci, keď schválili všeobecne záväzné nariadenie (VZN) s platnosťou od 10. apríla.

Zjednodušia rekonštrukcie

Samospráva tým vychádza v ústrety vlastníkom a správcom, ktorých chce podporiť pri opravách fasád domov a zjednodušiť niektoré procesy spojené s rekonštrukčnými prácami. „Je to jeden z nástrojov, ako môže samospráva pomôcť obnove verejných priestranstiev, a teda aj uličných fasád a skrášliť mestskú časť,“ skonštatoval staromestský starosta Radoslav Števčík.

Chvíľková polemika medzi poslancami sa týkala toho, či a ako rozlišovať prípadnú reklamu na ochrannej sieti, teda či zahrnúť do návrhu reklamu ako takú, alebo aj označenie stavebnej firmy. „Nie som žiadny reklamný expert, ale zdravý rozum mi hovorí, že keď firma niečo robí vo svojej brandži a zavesí si seba na tú sieť, tak je to presne taká reklama, ako keby tam bola Coca Cola,“ podotkol poslanec Peter Osuský. Na tom, že by firma platila samospráve za to, že si robí reklamu pri práci, nevidí nič zlé.

Oponent Štefan Holčík zasa poukázal na to, že väčšina ochranných plachiet na lešení je vyrobených už s nápisom staviteľa. „Tak teraz má zháňať iné bez nápisu? Veď to je na hlavu postavené. Reklama je súčasťou handry – zakrývajúceho materiálu na tom lešení, a ten je tam v náš prospech. Aby sa neprášilo, aby nepadalo z lešenia,“ myslí si Holčík.

Poslancov tiež zaujímalo, čo sa stane, ak stavebná firma nebude znalá zákona a platného VZN. Teda aj firma na ochrannú sieť predsa len svoju reklamu dá, čím by obyvatelia daň zaplatiť museli. Starosta v tomto ubezpečil, že všetky potrebné informácie budú vydávané v rámci povoľovania po ohlasovaní prác. Takisto sa bude prísne kontrolovať aj termín ukončenia prác, na čo by malo dohliadať finančné oddelenia lebo miestni kontrolóri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM