Lenka Fedorová Zo Slovenska

Obnova hradu Slanec pokračuje: V hradnej veži Nebojsa osadili časť schodiska

Na hrade Slanec pokračuje úsilie o jeho záchranu a obnovu. V uplynulých mesiacoch pribudla v hradnej veži časť schodiska.

Ilustračný obrázok k článku Obnova hradu Slanec pokračuje: V hradnej veži Nebojsa osadili časť schodiska
Zdroj: TASR

Na hrade Slanec nad rovnomennou obcou pokračuje úsilie o jeho záchranu a obnovu. V rámci ďalšej etapy prác, ktorá prebiehala v druhej polovici minulého roka, pribudla v hradnej veži Nebojsa časť schodiska.

Z veže turistická vyhliadka

Obnova hradu pod vedením obce Slanec v okrese Košice-okolie a občianskeho združenia Zachráňme hrad Slanec sa začala v roku 2012. Vlani od júna do decembra pracovalo na pamiatke prostredníctvom úradu práce 20 nezamestnaných, ministerstvo kultúry poskytlo dotáciu 26 000 eur.

„Vo veži Nebojsa sa osadilo točité drevené schodište medzi štvrtým a šiestym nadzemným podlažím. Išlo o náročný proces, tesári opracovávali trámy na mieru priamo na mieste. Začali sme tiež s opravou kozuba na šiestom podlaží a výrobou portálov,“ priblížil starosta obce Slanec Jozef Bela.

Z veže, ktorá je dominantou širokého okolia, má byť v budúcnosti turistická vyhliadka, zároveň by v nej mala byť expozícia pre návštevníkov. V roku 2013 sa valcovú vežu podarilo zastrešiť, v roku 2016 pribudlo šieste nadzemné podlažie.

S prácami chcú začať v apríli

„V tomto roku by sme chceli už začať s podlahou na ochodzu a zábradlím,“ skonštatoval Bela. Pre návštevníkov hradu ostáva veža z bezpečnostných dôvodov uzavretá.

Minuloročné murárske práce zahŕňali aj rekonštrukciu nárožia severozápadnej bašty a obnovu múra paláca. Z ministerskej dotácie bolo zakúpené lešenie potrebné na ďalšiu sanáciu múra paláca a najmä stabilizáciu kamenných krakorcov na jeho vrchu.

Veľkou pomocou by podľa starostu bolo, ak by sa podarilo začať s polročnými prácami už v apríli a nie až v júni, keďže murárska sezóna je limitovaná teplotami.

Gotický hrad bol zničený v roku 1679 počas povstania Imricha Tököliho, život sa naň vrátil v 19. storočí, keď majiteľ panstva, gróf Forgáč, dal zrekonštruovať vežu a zriadil v nej rodové múzeum. To existovalo ešte do roku 1937. Neskôr začala veža chátrať a v roku 1945 vyhorela.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM