Webnoviny - Svet

Obnova Japonska by mala stáť 10 až 15 bil. jenov

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/APTOKIO 23. mája (WEBNOVINY) – Japonský minister hospodárstva Kaoru Josano odhaduje, že vláda bude musieť na rekonštrukciu severovýchodu krajiny po marcovom ničivom zemetrasení minúť 10 až 15 bil. jenov (JPY). Vláda pravdepodobne bude musieť emitovať dlhopisy, aby pokryla náklady na rekonštrukciu, ale nemala by to robiť bez navrhnutia spôsobov, ako bude dlhy splácať, povedal Josano. Podľa agentúry Reuters tak signalizoval, že nevyhnutné bude určité zvýšenie daní.

„Chápem tých, ktorí hovoria, že musíme emitovať dlhopisy na financovanie obnovy po zemetrasení. Nemali by sme si však príliš požičiavať bez premýšľania o tom, ako tieto peniaze vrátiť,“ povedal Josano v nedeľu. „Ak by sme mali na rekonštrukciu emitovať dlhopisy, musíme rozhodnúť, o koľko rokov tieto peniaze vrátime a ako. Je to dôležité, aby sa udržala dôvera trhu voči fiškálnej situácii Japonska,“ konštatoval minister.

Marcové zemetrasenie vrátilo japonskú ekonomiku do recesie a v prvom štvrťroku tohto roka sa hrubý domáci produkt zmenšil viac, ako sa očakávalo. Predpokladá sa, že ekonomika krajiny vykáže pokles aj za druhý kvartál, keďže priemyselnú výrobu postihol nedostatok elektriny a narušenie dodávateľských reťazcov. Japonská vláda tento mesiac v parlamente presadila mimoriadne výdavky v sume 4 bil. JPY na pokrytie okamžitých nákladov na odstraňovanie následkov zemetrasenia.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM