Webnoviny - Svet

Obnovu Sadu Janka Kráľa čaká verejná diskusia

WEBNOVINY.SK

Foto: BRATISLAVA 21. augusta (WEBNOVINY) – Projektový zámer možnej druhej etapy revitalizácie Sadu Janka Kráľa v bratislavskej Petržalke čaká v stredu o 17:00 verejná diskusia. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa Auparku Mária Juritková. Občania však už môžu pripomienky k tomuto materiálu posielať od júla až do polovice septembra na sad@petrzalka.sk. Následne sa všetky podnety od občanov zosumarizujú a spracuje sa konkrétny projekt. S ním sa bude samospráva uchádzať o peniaze z eurofondov. Projekt by podľa petržalského starostu Milana Ftáčnika mohol byť hotový do konca roka, budúci rok by mohol byť po zverejnení výzvy predložený na schválenie. Finančne by však okrem mestskej časti mohlo prispieť aj mesto, kraj či súkromný sektor. Ak pôjde všetko optimálne, prvá časť druhej etapy revitalizácie by mohla byť ukončená do konca roka 2011, prípadne v roku 2012.

Posledná revitalizácia Sadu Janka Kráľa bola v 70-tych a 80-tych rokoch minulého storočia. Bývalé vedenie mestskej časti obnovilo v rokoch 2005 – 2006 v prvej etape revitalizácie zeleň, súčasné vedenie sa rozhodlo pre obnovu najmä mobiliáru. V druhej etape revitalizácie sa navrhuje napríklad chodník literátov teda chodník s plastikami padnutých listov s odkazom známych literátov. Okrem neho sa v časti parku bližšie k Starému mostu navrhuje doplnenie zverokruhu o tie časti, ktoré sú v súčasnosti rozmiestnené voľne v iných lokalitách parku. Zmenou by malo prejsť aj sedenie okolo znakov zverokruhu, mohutné obruče by mali nahradiť lavičky. Taktiež sa navrhuje chodník s informačnými tabuľami, ktoré by mohli návštevníkov informovať napríklad o histórii miesta a parku, o napoleonskom vale či o súčasnej faune a flóre. Niektoré by mohli byť venované osobnostiam, ktoré tu istý čas pobudli, teda monarchom či literátom. Viac nových prvkov sa navrhuje v časti sadu bližšie k Novému mostu. Ide napríklad o nový spôsob využitia amfiteátra, vytvorenie pôdorysného bludiska či premietnutie príbehu Dunaja do slnečných hodín.

O projekte obnovy sadu sa verejnosť môže dozvedieť viac aj z výstavy o histórii a budúcnosti Sadu Janka Kráľa, ktorá v nákupno-zábavnom centre Aupark potrvá do 5. septembra.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM