Správy Zo Slovenska

OBRAZOM: Dalajláma je na návšteve Slovenska, obedoval u prezidenta

Porozumenie medzi ľuďmi, láska, odpúšťanie. Aj o tom hovorili na stretnutí prezident Andrej Kiska a 14. dalajláma, ktorý je na návšteve na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Dalajláma je na návšteve Slovenska, obedoval u prezidenta
Zdroj: Facebook

Tibetský duchovný vodca sa stretol aj s ďalšími slovenskými politikmi, s akademickou obcou Univerzity Komenského v Bratislave, ale aj s verejnosťou.

„Dnes som mal tú česť opäť sa stretnúť s dalajlámom, prvýkrát ako prezident. S najvyšším tibetským duchovným sme hovorili o potrebe porozumenia medzi ľuďmi. O tom, že všetky náboženstvá sú si podobné, ak je ich základom láska, odpúšťanie, empatia,“ uviedol po stretnutí na sociálnej sieti prezident Kiska, podľa ktorého má dalajláma úžasný dar.

Dalajláma bude na Slovensku do 17. októbra. Návšteva je súčasťou jeho cesty po mestách Európy. Na Slovensku je tretíkrát. Z Bratislavy odcestuje do Prahy a ďalších stredoeurópskych metropol. Historicky prvá návšteva tibetského duchovného vodcu bola v októbri 2000. Potom prišiel v septembri 2009. V roku 1989 získal Nobelovu cenu za mier.

Zdroj: Facebook

Ľudstvo potrebuje vedieť súcitiť

Dalajláma sa stretol aj s akademickou obcou. Na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského odznelo aj to, že 21. storočie by malo byť storočím dialógu.

„Ľudstvo potrebuje vedieť súcitiť,“ vyzval 14. dalajláma, podľa ktorého sa ľudia musia naučiť byť empatickí. Duchovný vodca Tibetu zdôraznil, že empatii sa treba učiť už počas vzdelávacieho procesu.

Na prednáške v Bratislave sa nevyhol ani téme svätá vojna, na ktorú vyzýva Islamský štát. Myslí si, že takéto prejavy môžeme potláčať toleranciou. Mierový svet môžeme podľa neho dosiahnuť cez náš vlastný vnútorný mier.

„V živote máme veľa problémov, ale na svete je veľa dôvodov na to, aby sme boli optimisti,“ povedal tisícom ľudí v Národnom tenisovom centre v Bratislave. „Aby tu bolo viac súcitu. Súcit by sme mali vedieť preniesť aj na našich nepriateľov. Je dôležité kultivovať v nás povedomie súdržnosti medzi ľuďmi, ako medzi bratmi a sestrami bez ohľadu na náboženstvo,“ poznamenal.

OBRAZOM: Dalajláma je na návšteve Slovenska, odskočil si na obed k prezidentovi
11
Galéria
Zdroj: TASR a Internet
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM