Regióny

OBRAZOM: V Bratislave pristál nový vládny Airbus

Nový letecký vládny špeciál Airbus A319-115 CJ pristál na bratislavskom letisku. Asi 11-ročné lietadlo, ktoré stálo približne 42 miliónov eur, priletelo do Bratislavy z Ostravy.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: V Bratislave pristál nový vládny Airbus
Zdroj: TASR

Na bratislavskom letisku dnes ráno pristál nový letecký vládny špeciál Airbus A319–115 CJ. Malo by prepravovať nielen vládne delegácie, ale v prípade potreby aj zranených občanov Slovenska zo zahraničia späť domov.

Asi 11-ročné lietadlo, ktoré stálo približne 42 miliónov eur, priletelo do Bratislavy z Ostravy, kde dostalo nový náter v slovenských farbách. Nahradí už zastaraný stroj ruskej výroby Tu-154 M. Na dnešnom brífingu o tom informoval minister vnútra Robert Kaliňák.

Plne vybavený špeciál

„Je tam prezidentská kajuta, je tam priestor pre sprevádzajúcu delegáciu, priestor pre novinárov, v prípade potreby sa môže lietadlo v časti zmeniť na evakuačnú časť, kedy sa zdvojnásobí jeho kapacita, alebo sa použije medicínska paluba, ktorá predstavuje päť medicínskych lôžok pre stredne a ťažko ranených pacientov. Čiže môžeme po prvýkrát prevážať aj zranených slovenských občanov späť do vlasti,“ opísal možnosti lietadla šéf rezortu vnútra.

Podľa jeho slov Slovensko kúpilo lietadlo, ktoré síce nie je nové, ale má veľmi dobrý pomer medzi cenou a výkonom. Jeho spotreba by mala byť navyše výrazne nižšia, ako tomu bolo pri doterajších ruských strojoch Tu-154 M.

Lietadlo má mať dolet okolo 9-tisíc km, takže je možné sa ním dostať aj na východné pobrežie Spojených štátov amerických. Tento stroj má nalietaných 4 400 hodín a 1 300 pristátí. Vyrobený bol v roku 2005 a do prevádzky vstúpil o rok neskôr.

Plánujeme kúpiť dva stroje

Podľa šéfa rezortu vnútra sa lietadlo budúci rok podrobí generálnej oprave a môže lietať ešte aj 30 rokov. Slovensko taktiež plánuje kúpiť za zhruba päť miliónov eur dva menšie stroje Fokker 100.

„Nie je ešte úplne uzavretá zmluva, ale vyzerá to tak, že v priebehu septembra by mohol prísť prvý. Teda ak sa zmluva uzavrie a ak bude správne opravený,“ dodal Kaliňák.

Čítajte aj: Bratislava prekvapí turistov novinkami

Ilustračný obrázok

V Bratislave pristál nový vládny Airbus
13
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM