Svet Krimi

Obrovská krádež vo svete kryptomien: Hackeri ukradli peniaze za vyše 426 miliónov eur

Coincheck, veľká japonská obchodná platforma pre kryptomeny, bola v piatok (26. 1.) hacknutá. Hackeri ukradli vyše 500 miliónov mincí digitálnej meny NEM v hodnote okolo 58 miliárd JPY (426,6 milióna eur).

Ilustračný obrázok k článku Obrovská krádež vo svete kryptomien: Hackeri ukradli peniaze za vyše 426 miliónov eur
Zdroj: Bigstock

Platforma ešte v piatok zastavila vklady aj výbery zákazníkov. Je to jedna z najväčších doterajších krádeží kryptomien na svete. Coincheck ohlásila krádež polícii aj japonskému finančnému dohľadu FSA. Platforma v piatok popoludní na svojej stránke uviedla, že zastavila výbery všetkých kryptomien s výnimkou bitcoinu. Digitálne meny sa následne dostali pod tlak a ich kurzy klesli.

Coincheck v nedeľu oznámila, že vráti okolo 46,3 miliardy JPY, ktoré ukradli hackeri. To je približne 90 % z hodnoty ukradnutých mincí NEM.

Platforma vo svojom stanovisku ďalej uviedla, že vráti ukradnuté mince meny NEM takmer 260 000 majiteľom v jenoch. Dodala, že ešte stále pracuje na načasovaní a metóde.

Táto krádež podčiarkuje bezpečnostné a regulačné obavy spojené s bitcoinom a ďalšími virtuálnymi menami, aj keď zatiaľ nič nenaznačuje, že by ich „boom“ mal ochabovať.

Dva zdroje oboznámené so záležitosťou uviedli, že japonský finančný dohľad FSA zaslal upozornenie približne 30 firmám v krajine, ktoré prevádzkujú obchodné platformy pre kryptomeny, aby ich varoval pred ďalšími potenciálnymi hackerskými útokmi, a vyzval ich na zvýšenie bezpečnosti. FSA tiež údajne uvažuje o potrestaní Coinchecku.

V roku 2014 tokijská platforma Mt. Gox, ktorá kedysi zabezpečovala 80 % svetových bitcoinových obchodov, podala návrh na vyhlásenie konkurzu potom, čo stratila bitcoiny vtedy v celkovej hodnote okolo pol miliardy dolárov. Minulý mesiac skončila juhokórejská platforma Youbit, ktorý bola vlani hacknutá dvakrát.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM