Aktualizované Ostatné športy

Obrovský úspech: Petra Vlhová strieborná na MS v alpskej kombinácii!

Ďalší obrovský úspech slovenskej lyžiarky! Petra Vlhová v švédskom Are získala striebornú medailu v alpskej kombinácii.

Ilustračný obrázok k článku Obrovský úspech: Petra Vlhová strieborná na MS v alpskej kombinácii!
11
Galéria
Zdroj: TASR

Dvadsaťtriročná slovenská lyžiarka Petra Vlhová získala v piatok historickú striebornú medailu na MS, keď vo švédskom Are uspela v alpskej kombinácii. Nikdy predtým žiadny slovenský zjazdár, ani vo federálnej ére, nestál na pódiu vrcholného podujatia po individuálne disciplíne. Je to však Vlhovej druhý cenný kov z MS, pred dvoma rokmi vo švajčiarskom St. Moritzi bola členkou striebornej zostavy v súťaži tímov.

Vlhová len o tri stotinky minula šancu stať sa možno historicky poslednou majsterkou sveta v disciplíne všestrannosti, ktorú sa na vrcholných podujatiach chystajú zrušiť. Švajčiarka Wendy Holdenerová obhájila svoj titul so šťastím a bronz získala so stratou 45 stotín Nórka Ragnhild Mowinckelová.

Vlhová už pred šampionátom mala status najúspešnejšej v histórii slovenského alpského lyžovania, čo sa jej podarilo výsledkami vo Svetovom pohári i vlaňajším 5. miestom v olympijskej kombinácii. Teraz svoju predchodkyňu Veroniku Velez-Zuzulovú prekonala aj vo výslednici MS, spolu dosiahli tímové striebro, obe boli raz štvrté v slalome, ale Zuzulová mala celkovo päť TOP10 výsledkov na čele so slalomovým 7. miestom. Vlhová však predvlani naznačila svoj rýchly prienik na úplnú špicu nielen štvrtým slalomom, ale aj 8. miestom v obrovskom slalome. Jej rast v kombinácii mal logiku už vlani na ZOH.

Výslednica zjazdu do kombinácie mala v Are svoje dve veľké špecifiká. Pre poveternostné podmienky (sneženie, hmla, vietor) posunuli štart nižšie na métu super-G. Niektoré pretekárky využili súťaž na tréning nedeľného špeciálneho zjazdu, napríklad lúčiaca sa a zraneniami ubolená legenda Lindsey Vonnová zašla rovnaký čas ako Vlhová aj preto, že tesne pred cieľom vypustila pár stotiniek. Lichtenštajnka Tina Weiratherová naopak využila jazdu na odskúšanie si extrémnych sklzov a v cieli za Slovenkou senzačne zaostala (26 stotín). Obe sa potom spolu s ďalšími piatimi pretekárkami zo slalomu odhlásili.

Ani tieto reálie však neznižujú priam rozprávkový výkon Petry Vlhovej. Bez akejkoľvek prípravy počas sezóny a len s tromi tréningami išla špecialistka na točivé disciplíny odvážne a zároveň umne. Dovolila si aerodynamiku „vajíčka“ aj v náročných úsekoch, kde by jej každý expert odpustil opatrnejší postoj. Lyže držala relatívne čisto napriek tomu, že líniu sa tvrdohlavo snažila udržať v extrémne tiahlych oblúkoch a už len jej celkové 8. miesto je v zjazde aj pri neúčasti viacerých popredných lyžiarok senzačné.

„Počítala som so stratou okolo sekundy, sekunda a pol by bola dobrá. Prišla som do cieľa, mala so sedem desatín a vedela som, že najlepšie zjazdárky sú už v cieli a to ma potešilo. Mám dobrú pozíciu,“ vyznala sa v cieli slovenská lyžiarka.

Sneženie ju neodradilo od snahy zariskovať a atakovať čo najlepší čas: „Viditeľnosť nebola najlepšia, ale dalo sa ísť a je to ok. Neviem ako postavia a či upravia nejako slalom, uvidíme na prehliadke.“

Najväčšia a za štandardných okolností jediná súperka Holdenerová získala len malý náskok rovných troch desatín. Predznamenalo to dramatický súboj druhej dámy súčasného slalomu s obhajkyňou kombinačného titulu, ktorá je v sezónnom hodnotení slalomu tretia.

Vlhová za najrýchlejšou, špecialistkou Ramonou Siebenhoferovou zaostala len 72 stotín, pritom Rakúšanka vyhrala pred tromi týždňami oba klasické zjazdy v Cortine d'Ampezzo… Slávnu Ester Ledeckú priam deklasovala o vyše štyri desatiny, hoci česká „obojživelníčka“ sa na trať vydala už za lepšej viditeľnosti.

Keďže už v „zatiahnutom“ zjazde svietilo umelé osvetlenie, alpská kombinácia sa v Are išla prakticky ako nočná súťaž. V slalome však vládli prehľadné podmienky a napriek skráteniu prvej časti tú druhú nechali v štandardnej dĺžke, porovnateľnej s kratšími traťami vo Svetovom pohári. Kurz ale nebol náročný a možno aj to zaskočilo Vlhovú, ktorá sa ani nepriblížila k svojím možnostiam. Išla síce jasne lepšie a suverénnejšia ako väčšina zo 16 štartujúcich pred ňou a v cieli celkovo viedla, no priebežne len s druhým slalomovým časom. O 15 stotín ju predstihla Kanaďanka Roni Remmeová, renkingovo za 50-kou.

Vlhovej rivalka Holdenerová mala dosť času na štarte vyhodnotiť svoju pozíciu. Aj ona použila brzdové motívy a na poslednom medzičase stratila presne svoj náskok. V zelenom poli však obe pretekárky spolu nezostali, lebo v závere minimálny detail rozhodol o úspešnej obhajobe Švajčiarky.

Petra Vlhová vo švédskom Are
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM