Technológie

Obrovský úspech: Slovenskí vedci vyvinuli najľahší supravodivý kábel na svete

Vedcom zo Slovenskej akadémie vied (SAV) sa podarilo vyvinúť najľahší supravodivý kábel na svete.

Ilustračný obrázok k článku Obrovský úspech: Slovenskí vedci vyvinuli najľahší supravodivý kábel na svete
Zdroj: Pixabay.com

Vynález môže podľa nich znamenať prelom vo vývoji ľahkých generátorov pre veterné turbíny v pobrežných vodách morí. Nový materiál by sa mohol v budúcnosti využívať tiež na ochranu kozmonautov pred žiarením.

Nový typ ultraľahkého supravodivého drôtu má plášť vyrobený zo špeciálneho kompozitného hliníka. „Spĺňa náročné a protichodné požiadavky, keďže technologicky po prvý raz umožňuje výrobu ultraľahkých tenkých supravodičových drôtov s jadrom z boridu horečnatého, a zároveň poskytuje vhodné mechanické, elektrické a tepelné vlastnosti potrebné pri prevádzke supravodivého drôtu,“ uviedol Martin Balog z Ústavu materiálov a mechaniky strojov SAV.

Výhodou majú byť tiež nízke výrobné náklady. Nový typ drôtov už vyskúšali na vinutie cievok elektrických strojov a otestovali pri nízkych teplotách.

Viac technologických noviniek čítajte na www.fony.sk

Supravodič je materiál, ktorý pri nízkych teplotách vykazuje nulový elektrický odpor. Skladá sa z jadra obaleného kovovým plášťom. Medzi nimi je tenká kovová medzivrstva, ktorá zabraňuje reakcii materiálov a tepelnému spracovaniu drôtov. Nový materiál slovenských vedcov, špeciálny kompozitný hliník, umožní znížiť hmotnosť rotačných a pohybujúcich sa častí v supravodičových a kryogénnych aplikáciách. Objav má už vlastnú ochrannú známku, vedci požiadali o uznanie patentu a snažia sa produkt uplatniť aj na komerčnom trhu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM