Lucia Lauková Regióny Krimi

Obyvatelia jednej z nitrianskych ulíc sú zúfalí: Boja sa vychádzať z domu

Obyvateľka jednej nitrianskej ulice nám vyrozprávala zážitky, pri ktorých sa vynára množstvo otázok. Ich kvalitu života údajne ovplyvňujú susedia až do tej miery, že majú strach o svoje zdravie.

Ilustračný obrázok k článku Obyvatelia jednej z nitrianskych ulíc sú zúfalí: Boja sa vychádzať z domu
Zdroj: Facebook

Krik, smrad a strach o vlastné zdravie. To je len zlomok z toho s čím sa, podľa ich slov, pasujú obyvatelia Telgártskej ulice v Nitre a okolia. Napriek tomu, že policajti, podľa slov obyvateľov danej ulice, sú privolávaní skoro stále, problém so susedmi sa zatiaľ nedarí riešiť.

Obyvatelia Telgártskej ulice sa so svojimi problémami obrátili na vedenie mesta. Primátorovi adresovali aj otvorený list. Odpovede od radnice sa však nedočkali. „Od podania listu primátorovi mesta je tu tichšie, ale znovu ma napadli. Slovne na mňa útočili a policajti sa na to len prizerali. Boli privolaní pár minút predtým, ako ma napadli slovne pred bránou môjho domu, kvôli hádkam a kriku čo znova predvádzali na ulici,“ tvrdí obyvateľka ulice, ktorá z pochopiteľných dôvodov nechcela zverejniť svoje meno.

Problém sa však netýka len jej. „Bojíme sa vyjsť zo svojich domov! To nie som len ja, čo mám s nimi problém. Petícia je podpísaná všetkými obyvateľmi celej ulice,“ hovorí jedna z obyvateliek Telgártskej ulice v Nitre.

Trpia vraj už roky

Táto situácia má, podľa obyvateľov dotknutej ulice, pretrvávať už roky. Teraz je to však podľa nich najhoršie. „Takýto extrém tu ešte nebol. Sú tu cca tri roky a stále pribúdajú noví a noví. Policajtom tvrdia, že sú na návšteve,“ dodala obyvateľka Telgártskej ulice.

Situáciu dobre pozná aj štátna polícia. „Nitrianska polícia riešila v tomto roku na Telgártskej ulici päť priestupkov proti občianskemu spolunažívaniu a jeden priestupok proti majetku,“ informovala nás krajská policajná hovorkyňa Renáta Čuháková.

V problémovom dvore podľa slov obyvateľky ulice, bývajú možno až tri rodiny. „V poslednej dobe tam chodia aj cudzí, ktorých sme ešte nevideli a väčšinou potom práve príde ich hádka s domácimi,“ povedala s tým, že neraz sa stalo, že k susedom okrem policajtov mierila aj sanitka.

Ako uviedla nespokojná obyvateľka, problémom nemá byť len krik. „Oni sa medzi sebou bijú, napádajú, hádžu po ľuďoch hrnce, kladivá a podobne. K nám už rodina ani známi nechcú chodiť. Taxíky ich sem odmietajú doviesť,“ uviedla jedna z obyvateliek nitrianskej ulice.

„Chodím občas na nákup do neďalekého zelovocu. Išla som si kúpiť melón, keď pár metrov od brány letelo kladivo z ich dvora, potom z druhej strany hrniec s niečim neidentifikova­teľným,“ dodala nešťastná obyvateľka Telgártskej ulice.

Problémov je neúrekom

A to stále nie je všetko, čo trápi obyvateľov tejto lokality. „Letáky sem nechodia, močia na brány, na kľučky áut aj na ulici. Včera som išla z domu a na zemi ležal zdochnutý potkan prebodnutý niečím ostrým. Smrdí to tu ako na smetisku. Deti tam plačú niekedy aj hodiny v kuse. Naznačuje to aj video, ktoré som posielala primátorovi mesta,“ vymenúva problémy obyvateľka Telgártskej ulice.

Čo na to mestská polícia?

Problémy priznáva aj Mestská polícia v Nitre. „Majoritní obyvatelia bývajúci v blízkosti koncentrovaných rómskych zoskupení príslušníkom mestskej polície uvádzajú, že majú vyšší pocit ohrozenia kriminalitou, pričom ich negatívne postoje k Rómom bývajú formované aj zlou osobnou skúsenosťou,“ povedal veliteľ obvodu Klokočina MsP v Nitre, Rudolf Husár. Zároveň dodal, že títo obyvatelia považujú vyššiu koncentráciu Rómov za kriminogénny činiteľ a v lokalite s vyšším podielom Rómov predpokladajú vyššiu pravdepodobnosť nezákonného správania. „Rómovia sa svojim životným štýlom ťažko prispôsobujú majoritnému obyvateľstvu. Hlasité prejavy v rómskych komunitách sú v rámci ich komunikácie bežným javom. To sa však zväčša nevymyká z rámca zákonnosti,“ hovorí Rudolf Husár, veliteľ obvodu Klokočina MsP v Nitre.

„Policajný zbor SR ako aj Mestská polícia v Nitre môže konať iba v medziach zákona a nie na základe požiadaviek občanov, ktoré sú často smerované nad rámec zákonnosti,“ vysvetlil Rudolf Husár, veliteľ obvodu Klokočina MsP v Nitre. Podľa metskej polície je počet sťažností z ulice Telgártska porovnateľný s bežným počtom sťažností z ulíc na sídliskách. „Sťažnosti na ulici Telgártska sú hlavne na parkovanie vozidiel, obťažovanie hlukom (deti), znečisťovanie verejného priestranstva, rušenie nočného kľudu. Nie všetky sťažnosti boli oprávnené,“ hovorí veliteľ obvodu Klokočina MsP v Nitre, Rudolf Husár.

Spísali petíciu

Zúfalí obyvatelia spísali aj petíciu. „Ten list, čo sme posielali aj primátorovi mesta s petičným hárkom, kde sa podpísalo viac ľudí nie len s Telgártskej, som poslala všetkým poslancom mestského zastupiteľstva. Traja reagovali, že otvoria tému na októbrovom zastupiteľstve, ostatní si ani len neotvorili e-mail, pretože majú preplnenú schránku,“ hovorí v mene obyvateľov Telgártskej ulice jedna z miestnych obyvateliek.

Zvýšia počet hliadok

Obyvatelia sa domnievajú, že zvýšenú bezpečnosť by mohol zabezpečiť kamerový systém. Podľa slov veliteľa obvodu Klokočina MsP v Nitre, Rudolfa Husára, v koncepcii rozvoja bezpečnostného monitorovacieho kamerového systému schváleného mestským zastupiteľstvom nie je plánované umiestnenie kamery na ulici Telgártska. „Príslušníci mestskej polície vykonávajú kontrolu na ulici Telgártska denne,“doplnil Rudolf Husár, veliteľ obvodu Klokočina MsP v Nitre.

Požiadali sme o stanovisko vedenie mesta. „Podobne, ako v iných lokalitách mesta, aj na Telgártskej ulici v mestskej časti Mlynárce je zabezpečená bezpečnosť prostredníctvom posilnených hliadok Mestskej polície, ktorá bude zvýšená o počet hliadok MsP. O doplnení kamerového systému v tejto lokalite musí rozhodnúť mestské zastupiteľstvo. Ak však budú problémy pretrvávať, doplnený bude i kamerový systém,“ povedal Andrej Jančovič z MsÚ v Nitre.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM