Správy

Oceliarne U. S. Steel Košice skrátia pracovný týždeň aj v decembri a januári

Nepriaznivá situácia v hutníckom priemysle pokračuje. V oceliarňach zaviedli skrátený pracovný čas už v máji.

Ilustračný obrázok k článku Oceliarne U. S. Steel Košice skrátia pracovný týždeň aj v decembri a januári
Zdroj: TASR

V košických oceliarňach U. S. Steel budú mať počas decembra a januára skrátený pracovný týždeň. Za deň, kedy ostanú doma, dostanú 60-percentnú náhradu mzdy. Dohodli sa na tom vedenie firmy a odbory pre pretrvávajúcu nepriaznivú situáciu na trhu s oceľou.

Kríza v priemysle

„Zmluvné strany sa dohodli, že zamestnancom nebude v období od 1. decembra 2019 do 31. januára 2020 vrátane prideľovaná práca, a to v každom mesiaci vo výške maximálne 20 percent mesačného pracovného času vyplývajúceho z týždenného pracovného času dohodnutého v pracovných zmluvách jednotlivých zamestnancov, ako aj v kolektívnej zmluve zamestnávateľa,“ uviedol v pondelok pre TASR hovorca U. S. Steel Košice Ján Bača. Čerpanie pritom bude na prevádzkach rôzne podľa vyťaženosti jednotlivých liniek a pracovísk.

Hovorca ďalej konštatoval, že nepriaznivá situácia v hutníckom priemysle pokračuje. Poukázal pritom na neférové obchodné praktiky, zaťažovanie európskych fabrík poplatkami za CO2 a vysoké ceny energií.

Trh je pritom ničený nízkymi cenami spôsobovanými nadkapacitou hlavne zo strany Číny a zvýšeným importom z tretích krajín.

Rok 2020 nebude lepší

„Tlačíme na to, aby sa všetky tieto problémy riešili. Spomeňme napríklad cezhraničnú daň pre importérov, ktorí nemusia platiť za CO2. Bruselské inštitúcie síce súhlasia, avšak v roku 2020 to s veľkou pravdepodobnosťou ešte nestihnú. Rok 2020 nebude lepší, pretože okolnosti sa v najbližších mesiacoch nezmenia. My vieme ovplyvňovať len tie náklady, ktoré mame v rukách a z toho vyplýva aj skrátený pracovný čas. Trpezlivo vysvetľujeme odborárom naše kroky, pretože hutnícky priemysel je v kríze a nie všetky podniky ju prekonajú. My sme sa rozhodli aktívne prijímať opatrenia, ktoré nám krízu pomôžu prekonať,“ uviedol Bača.

V oceliarňach zaviedli skrátený pracovný čas už v máji. V júni došlo k odstávke jednej z vysokých pecí. Následne fabrika oznámila, že do konca roka 2021 zníži počet zamestnancov pracujúcich v oceliarňach a jej dcérskych spoločnostiach o 2500.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM