Martin Sýkora Regióny Regióny

Ochranári na území TANAP-u hľadajú vzácnu rastlinu: Nájde sa skalienka ležatá?

Región Vysokých Tatier je bohatý na flóru a faunu. Odborníci poznajú aj to, čo v Tatrách rástlo i žilo a už nerastie, nežije. Ochranári hľadajú stratené bohatstvo.

Ilustračný obrázok k článku Ochranári na území TANAP-u hľadajú vzácnu rastlinu: Nájde sa skalienka ležatá?
Zdroj: wikimedia.com

Pracovníci Správy Tatranského národného parku (TANAP) na území Vysokých Tatier hľadajú skalienku ležatú, ktorá sa tu v minulosti vyskytovala. Posledný údaj o jej výskyte je podľa riaditeľa Správy TANAP-u Pavla Majka z roku 1995.

Čo je skalienka?

Skalienka ležatá je drobný kríček, ktorého konáriky nie sú vyššie ako päť centimetrov. „Celá rastlina je prispôsobená extrémnym podmienkam, v ktorých rastie. Či sú to prezimujúce listy s hrubou kutikulou, nízky vzrast, generatívne aj vegetatívne rozmnožovanie, alebo jej schopnosť vytvárať už na jeseň pomerne vyvinuté puky, ktoré sa môžu na jar skôr rozviť,“ opísal rastlinu Majko. Vzácny druh sa na Slovensku vyskytuje iba v troch lokalitách.

„Dve sú v Nízkych Tatrách, tá tretia na území TANAP-u. S istotou sa vyskytuje však už iba v Nízkych Tatrách. Lokalitu vo Vysokých Tatrách sa nepodarilo už niekoľko rokov potvrdiť,“ uviedol Majko.

PREČÍTAJTE SI AJ: Podtatranská rarita: Pri Mengusovciach rastie zriedkavý druh papradia

Hľadači majú nádej

Najbližšie lokality s výskytom tohto glaciálneho reliktu sú podľa jeho slov až v 300 km vzdialených severných Alpách a ukrajinských Karpatoch.

„Nestrácame však nádej, že tento druh sa na území TANAP-u stále vyskytuje na mieste, kde sa ho v súčasnosti nikomu nepodarilo nájsť. V tomto optimizme nás utvrdzuje aj objavenie viacerých nových, či staronových druhov na území národného parku,“ dodal Majko.

PREČÍTAJTE SI AJ: V Tatrách našli vzácny druh rastliny: Endemit, aký v našich veľhorách nezaznamenali desiatky rokov!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM