Rôzne

Ochranári netaja spokojnosť: Plamienke driemavej sa tento rok výnimočne darí

Plamienke driemavej sa podľa ochranárov tento rok výnimočne darí. Na štyroch lokalitách sa zatiaľ vyliahlo 17 mláďat, organizácia Ochrana dravcov na Slovensku (RPS) očakáva aj ďalšie prírastky.

Ilustračný obrázok k článku Ochranári netaja spokojnosť: Plamienke driemavej sa tento rok výnimočne darí
8
Galéria
Zdroj: TASR

Posledných 30 rokov pritom pre plamienky na území Slovenska nebolo veľmi priaznivých, na západe boli napríklad za päť rokov zaznamenané len dve hniezdenia.

„Príčin je viacero, medzi najvýraznejšie patria rekonštrukcie budov s následným zánikom hniezdnych dutín, predácia, vykladanie otráv na potkany, zánik živočíšnej výroby a najmä úhyny na cestách,“ vysvetľuje Tomáš Veselovský z RPS.

Návratu sovy podľa neho pomohli aj aktivity ochranárov, ktorí od roku 2014 v spolupráci s poľnohospodármi umiestnili na juhozápade Slovenska viac než 40 búdok v podkroviach maštalí. „Hoci ich nazývame búdkami, v skutočnosti majú rozmery ako búda pre stredne veľkého psa. Plamienky majú rady priestor,“ opisuje Veselovský.

Ochranári tiež do vopred upravených podkroví vypustili 34 plamienok driemavých vychovaných v záchranných staniciach na Slovensku aj v Česku. „Pravidelne sme im dopĺňali potravu a minimalizovali kontakt s človekom. Sami sa rozhodli, kedy podkrovie opustia,“ uvádza Katarína Vajliková zo Strediska environmentálnej výchovy Dropie, ktoré patrí pod Slovenskú agentúru životného prostredia.

K úspešnému roku podľa Veselovského prispel výskyt hrabošov. V takýchto rokoch totiž plamienky dokážu hniezdiť dvakrát, výnimočne aj trikrát počas sezóny. „Samec dokonca vybuduje akúsi potravinovú špajzu, teda miesto, kde do zásoby nanosí ulovené hlodavce. Keď prídu náhle dlhotrvajúce dažde alebo mláďatá majú vyšší apetít, rodičia ich kŕmia práve z týchto zásob,“ vysvetľuje.

Foto: ilustračné

Plamienka driemavá
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM