Webnoviny - Svet

Ochrnutý Američan opäť dokáže hýbať nohami

WEBNOVINY.SK

Foto: Ilustračné foto SITABRATISLAVA 20. mája (WEBNOVINY) – Američan, ktorý ochrnul od hrude dole po tom, ako ho zrazilo auto, je teraz schopný stáť a hýbať nohami vďaka elektrickej stimulácii miechy. Ako pacient Rob Summers z Oregonu povedal, stáť opäť na nohách „bol ten najúžasnejší pocit“. Britskí odborníci však varujú, že túto procedúru nemožno považovať za liek, ktorý bude fungovať u všetkých pacientov.

Summers dokáže hýbať prstami na nohách, bedrovými, kolennými a členkovými kĺbmi a dokonca s pridržiavaním chodiť na bežiacom páse, píše sa v žurnále Lancet. Pacientov mozog tiež získal stratené funkcie ako ovládanie močového mechúra, čriev a tlaku krvi. Po štyroch rokoch trápenia sa Summers postavil opäť na nohy, no dlhé hodiny trápenia podľa neho stáli za to.

„Pre niekoho, kto štyri roky nebol schopný pohnúť ani prstom na nohe a nemal ten pocit slobody stáť na vlastných nohách, je to ten najúžasnejší pocit,“ povedal.

Táto štúdia dokázala úspešnosť elektrickej stimulácie miechy iba v jednom prípade. Na zapojenie sa do podobných pokusov čakajú štyria ďalší pacienti. Profesor Geoffrey Raisman z Institute of Neurology na University College London uviedol:

„Tento jeden prípad je zaujímavý a od jednej z najvýznamnejších skupín (odborníkov) na svete“. To, ako by táto procedúra mohla v budúcností zabezpečiť zlepšovanie stavu ďalších pacientov, nemožno posudzovať iba na základe prípadu jedného pacienta. „Z pohľadu ľudí trpiacich na zranenie miechy, budúce testovanie tejto procedúry pridá ďalší prístup k získavaniu nejakých výhod. Ale (elektrickú stimuláciu) nemožno vyhlasovať za liek,“ dodal.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM