Webnoviny - Svet

Fiškálna únia sa musí opierať o rozhodnutie občanov

WEBNOVINY.SK

BRATISLAVA 26. septembra (WEBNOVINY) – Akékoľvek vytváranie fiškálnej únie sa musí opierať o rozhodnutie občanov. Povedala to počas návštevy Chorvátska v rozhovore pre lokálny denník Vjesnik slovenská premiérka Iveta Radičová. Ako ďalej informoval tlačový odbor úradu vlády, premiérka v rozhovore uviedla, že konkrétne riešenia a dohody sú v tomto smere reálne až v dlhšom časovom horizonte. Okrem súhlasu členských štátov si totiž vyžadujú aj prípadné adekvátne úpravy Lisabonskej zmluvy alebo prijatie novej zmluvy.

„Z jednotlivých navrhovaných riešení podporujeme napríklad zavedenie pravidla o dlhovom strope, pričom v Slovenskej republike chceme tento regulatív poistiť ústavným zákonom,“ povedala Radičová. Čo sa týka prípadného odovzdávania kompetencií v oblasti daňovej správy a harmonizácie priamych daní, táto sféra by podľa premiérky mala zostať v kompetencii národných štátov.

V súvislosti s pôžičkou Grécku podčiarkla, že základom efektívneho riešenia dlhovej situácie je zodpovedný prístup doma na úrovni národného štátu, zníženie deficitu verejných financií a reformné opatrenia. „Pôžička Grécku na bilaterálnej úrovni situáciu nevyriešila a dnes je poskytnutie ďalšej pomoci spojené s jasnými podmienkami a podmienené pozitívnym hodnotením zo strany ‚trojky‘ čiže Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu, že Grécko plní svoje záväzky,“ doplnila Radičová.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM