Tomáš Batiz Regióny Kultúra

Ochutnávka drobov či zemiakového tataráku: Mikuláš čaká tretí ročník Švábkafestu

Tradičný Švabkafest vypukne v Liptovskom Mikuláši. Návštevníkov čakajú zaujímavé ochutnávky domácich surovín.

Ilustračný obrázok k článku Ochutnávka drobov či zemiakového tataráku: Mikuláš čaká tretí ročník Švábkafestu
Zdroj: TASR

Typické liptovské droby, zemiakovú babu či originálny zemiakový „tatarák“ ochutnajú návštevníci tretieho ročníka obnoveného podujatia s názvom Švábkafest, ktoré sa uskutoční už tento piatok 22. septembra v historickom centre Liptovského Mikuláša. Organizátori ho pripravili ako oslavu zemiakov – plodiny, ktorá tvorila podstatu jedálnička Liptákov už od 18. storočia.

„K turizmu neodmysliteľne patria i regionálne suroviny a produkty. Aj Liptov má svoje typické a my sa snažíme, aby identita regiónu aj cez tieto jeho atribúty bola pre turistov známa a dostupná. Pri návšteve treba u nás vyskúšať okrem množstva atrakcií aj výrobky z ovčieho syra, tunajšie vychýrené likéry či práve liptovské droby, ktorých základ tvoria naše zemiaky,“ uviedla riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov Darina Bartková.

Zo Švábkafestu si môžu návštevníci odniesť aj recept na zemiakový „tatarák“, ktorý sa pripravuje výhrade s použitím surovín z Liptova. „Hlavnými surovinami sú, samozrejme, zemiaky, potom bryndza, slaninka, naše huby, a to všetko je zapečené v cibuli,“ prezradila vedúca oddelenia marketingu a podnikania na liptovskomiku­lášskom mestskom úrade Soňa Višňovská.

Súčasťou podujatia bude aj výstava zemiakov či drobných hospodárskych zvierat. Hlavný program sa začne o 15.00 h hudobným vystúpením, pokračovať bude kulinárskou šou a ďalším programom vrátane koncertu liptovskej rodáčky Barbory Hazuchovej. Bodku za podujatím dá vystúpenie kapely Desmod. Počas dňa sa zabavia aj deti na tvorivých dielňach.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM