Zo Slovenska

Očkovanie proti chrípke u nás klesá. Odborníci: Môžu za to sociálne siete!

Zaočkovanosť populácie proti chrípke v Slovenskej republike už niekoľko rokov za sebou klesá.

Ilustračný obrázok k článku Očkovanie proti chrípke u nás klesá. Odborníci: Môžu za to sociálne siete!
Zdroj: TASR

V uplynulej chrípkovej sezóne padla zaočkovanosť Slovákov na úroveň 4,6 percenta, čím sa naša krajina zaradila medzi najhoršie v Európe. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča celkovú zaočkovanosť populácie vyššiu ako 30 percent.

Ako dnes informoval člen Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti Slovenskej lekárskej spoločnosti (SLS) Vladimír Oleár, očkovanie pritom výrazne znižuje množstvo závažných prípadov i cirkuláciu vírusov chrípky v populácii. V odborných kruhoch je očkovanie proti chrípke považované za spoľahlivé, bezpečné a zároveň ide o najefektívnejší spôsob prevencie.

PREČÍTAJTE SI: VIDEO: Slovensko sa lúči so záchranármi, ktorí zahynuli pri páde vrtuľníka

Očkovanie
6
Galéria
Zdroj: TASR

Pozná dôvod

„Prečo klesá zaočkovanosť? Som presvedčený o tom, že je to negatívny vplyv sociálnych sietí a internetu, ktorý v negatívnom slova zmysle prezentuje očkovanie proti chrípke. Je tu absencia pozitívneho imidžu významu očkovania. V rámci Európy sme do roku 2010 boli v hornej polovici, od roku 2009 sme sa dostali na chvost, aj pod Českú republiku, ktorá v minulom roku dosiahla vyššiu zaočkovanosť ako my," zdôraznil Oleár.

Na Slovensku podľa neho neexistuje relevantná štatistika úmrtnosti na chrípku, odhaduje sa, že v SR zomrie ročne okolo 1500 osôb priamo na chrípku alebo komplikácie z nej.

„Vo svete existujú antivakcinačné hnutia, ktoré spochybňujú očkovanie. Na sociálnych sieťach majú obrovský priestor, nelekári, ľudia bez zdravotníckeho vzdelania šíria polopravdy a nepravdy o očkovaní. Majú podľa nás až psychickú diagnózu a vytvárajú povedomie o škodlivosti, neúčinnosti očkovania, dokonca aj o zabíjaní ľudí očkovaním, čo je absolútny nezmysel," zdôraznil Oleár.

PREČÍTAJTE SI: Politik Lipšic zrazil chodca! Ten v nemocnici zraneniam podľaho

Zdroj: TASR

Odporúčanie pre tehotné ženy i deti

Podľa primára Kliniky pediatrie a neonatológie Fakultnej nemocnice v Trenčíne Pavla Šimurka Svetová zdravotnícka organizácia odporúča očkovanie proti chrípke predovšetkým pre tehotné ženy bez ohľadu na mesiac tehotenstva, deti vo veku od šesť mesiacov do päť rokov, osoby 65-ročné a staršie, osoby s chronickými ochoreniami dýchacích ciest, srdcovocievneho systému, metabolickými, renálnymi a imunitnými poruchami, ale aj pre zdravotníckych pracovníkov.

„Je povinnosťou lekára chrániť seba a tým aj svojich pacientov očkovaním sa proti chrípke. Najohrozenejšími z nákazy od zdravotníckeho personálu sú najťažší pacienti – imunokompromitovaní pacienti a pacienti umiestnení na pracoviskách intenzívnej starostlivosti," pripomenul Šimurka.

PREČÍTAJTE SI: Jedlo zo zeme nejedzme, predídeme zdravotným problémom

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM