Webnoviny - Svet

Očkovanie proti pneumokokom zachraňuje životy detí

WEBNOVINY.SK

Ilustračné fotoFoto: SITA/APBRATISLAVA 13. apríla (WEBNOVINY) – Očkovanie proti pneumokokom zachraňuje detské životy. Na Slovensku už pred desiatimi rokmi vytvorili pracovnú skupinu pre problematiku pneumokokových nákaz, ktorá mala za úlohu analyzovať výskyt pneumokokových ochorení u detí na Slovensku, ich sérotypovú charakteristiku, či rezistenciu na antibiotiká. Na základe týchto analýz odborníci vytvorili odhad, podľa ktorého sa pred zavedením očkovania proti pneumokokom na Slovensku u detí do päť rokov každý rok vyskytovalo približne 18 prípadov pneumokokovej meningitídy, z toho štyri prípady sa skončili smrťou a šesť s ťažkým neurologickým postihnutím, sto prípadov pneumokokovej bakterémie, teda otravy krvi, 2 500 prípadov pneumokokovej pneumónie a 35-tisíc prípadov pneumokokového zápalu stredného ucha. Závažné pneumokokové ochorenia tak predstavujú nielen zdravotný, ale aj ekonomický problém.

Pneumokoky sú stredobodom celosvetového záujmu odborníkov nielen ako pôvodca ťažkých bakteriálnych infekcií, ale aj ako patogén s neobvykle rýchlo sa šíriacou rezistenciou na antibiotiká, ktorá sa prejavuje najviac práve pri tých najagresívnejších sérotypoch. V prípade invazívnych pneumokokových infekcií môže oneskorenie účinnej liečby z dôvodu rezistencie na antibiotiká ohroziť život pacienta alebo spôsobiť vážne poškodenie jeho zdravia. Vyšetrenie krvi na stanovenie citlivosti na antibiotiká pritom trvá štandardne až 48 hodín, čo môže byť v niektorých prípadoch pre pacienta fatálne.

Sledovanie trendov výskytu a rezistencie pneumokokových sérotypov na Slovensku v rokoch 1999, 2006 a 2009 potvrdzuje vzostup výskytu sérotypov 3,19A a 19F. Sledovaný je výskyt sérotypov pneumokokov pri zápaloch stredného ucha a invazívnych infekciách s dominanciou sérotypov 14,19A a 6A v detskom veku. Tie nie sú obsiahnuté v 7-valentnej ani v 10-valentnej vakcíne, iba v 13-valentnej. Navyše vykazujú výraznú antibiotickú rezistenciu, čo komplikuje liečbu pacienta.

Štúdia Detskej ORL kliniky LFUK a DFNsP v Bratislave poukazuje na fakt, že 54 percent akútnych zápalov stredného ucha bolo spôsobených sérotypmi 19A, 6A a 3. Sú rezistentné na antibiotickú liečbu a spôsobujú ťažké zápaly s tvorbou granulácií, ktoré si vyžadujú chirurgickú liečbu v celkovej anestézii a často sú príčinou následného zníženia sluchu, či trvalej invalidity. "Tieto sérotypy sú obsiahnuté jedine v 13-valentnej pneumokokovej vakcíne. Očkovanie proti 13 sérotypom je preto predpokladom pre zníženie výskytu nielen pneumokokových otitíd, ale aj závažných komplikácií u detí, najmä medzi 6 a 18 mesiacom života,“ uviedla prednostka Pediatrickej ORL kliniky LFUK a DFNsP v Bratislave Janka Jakubíková. "Najčastejšou príčinou invazívnych pneumokokových infekcií u detí do piatich rokov je sérotyp 19A, ktorý je navyše typický svojou multirezistenciou na antibiotiká, čím môže ohrozovať pacienta pre neskoro indikovanú cielenú antibiotickú liečbu,“ vysvetlil prednosta Pediatrickej kliniky FN v Trenčíne Pavol Šimurka. "Ochranu proti sérotypu 19A, ale aj proti pneumokokovým pneumóniám vo všeobecnosti poskytuje jedine 13-valentná vakcína,“ dodal Šimurka.

Odborníci odhadujú že invazívnym pneumokokovým infekciám každoročne podľahne približne milión ľudí na celom svete. Invazívne pneumokokové infekcie sú aj na Slovensku sprevádzané vysokou úmrtnosťou, ktorá sa pohybuje na úrovni minimálne 11,5 percenta, ale u detí do jedného roka je to až 22,5 percenta. Pneumokokové infekcie sú okrem toho aj častou príčinou invalidity, okrem iného hluchoty, či poškodenia mozgu.

Celoplošné očkovanie 7-valentnou konjugovanoou vakcínou zaviedli v januári 2009. Od júla 2010 bolo nahradené 13-valentnou konjugovanoou vakcínou, ktorá pokrýva takmer 90 percent sérotypov spôsobujúcich invazívne pneumokokové infekcie na Slovensku. Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky s platnosťou od 1. apríla 2011 určilo doplatok za jednu dávku 13-valentnej vakcíny, ktorá poskytuje najširšiu ochranu dojčiat proti invazívnym pneumokokovým ochoreniam, vo výške 12,72 eur. Deti, ktoré do 31. marca zaočkovali prvou alebo aj druhou dávkou vakcíny, budú doočkované touto vakcínou bez doplatku. Rodičia detí, ktoré dovŕšia tretí mesiac života po 1. apríli si za očkovanie každou dávkou 13-valentnej vakcíny proti pneumokokom budú musieť doplatiť.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM