Aktualizované Zo Slovenska

Od 14. marca sa rušia ďalšie pandemické obmedzenia: Čo ale budeme musieť dodržiavať?

K ďalšiemu uvoľneniu opatrení malo pôvodne prísť až koncom marca.

Ilustračný obrázok k článku Od 14. marca sa rušia ďalšie pandemické obmedzenia: Čo ale budeme musieť dodržiavať?
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Od 14. marca sa rušia pandemické obmedzenia na hromadných podujatiach, ako aj obmedzenia prevádzkových hodín. Nosenie respirátorov bude naďalej povinné. V stredu o tom rozhodla vláda.

Uvoľnili skôr

Presné pravidlá upravia vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Zverejnia ich vo štvrtok (10. 3.), potvrdili pre TASR hygienici.

„Týka sa to hromadných podujatí, športových podujatí, fitnescentier, akvaparkov, wellnessov, kde boli zadefinované nejakým spôsobom limity počtu osôb alebo štvorcových metrov,“ spresnil šéf Inštitútu zdravotných analýz (IZA) Matej Mišík. Pripomenul, že budú naďalej fungovať v režime základ.

Zmeniť sa má aj vyhláška týkajúca sa nosenia respirátorov. Mišík ozrejmil, že moderátori v televízii ani prezentujúci na tlačových konferenciách po novom nebudú povinní nosiť respirátor, aby mohli lepšie komunikovať.

Zároveň sa zruší povinné PCR testovanie po prílete na Slovensko z niektorých destinácií.

„Epidemickú situáciu ďalej pozorne monitorujeme a operatívne pristúpime k prípadnej potrebe úpravy opatrení pri zhoršení či zlepšení epidemickej situácie,“ dodal rezort v materiáli.

K ďalšiemu uvoľneniu opatrení malo pôvodne prísť až koncom marca. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR skorší návrh zdôvodnilo poklesom počtov prípadov ochorenia COVID-19 naprieč vekovými skupinami i výjazdov sanitiek, ale aj stabilizáciou situácie v zdravotníckych zariadeniach.

Koniec antigénov za 5 eur

Antigénové testovanie, ktoré je v súčasnosti vo viacerých nemocniciach za päť eur, sa má zrušiť. Vyplýva to z materiálu, ktorý schválila vláda.

Kabinet ním zrušil uznesenie, podľa ktorého mal minister zdravotníctva zabezpečiť v hospodársky mobilizovaných zdravotníckych zariadeniach antigénové testy pre obyvateľov za manipulačný poplatok päť eur za účelom regulácie ceny testovania.

Ministerstvo zdravotníctva ozrejmilo, že od februára platí na Slovensku režim základ a ľudia sa nepotrebujú preukazovať negatívnym testom na ochorenie COVID-19.

Nie je tak podľa rezortu nutná regulácia ceny testovania prostredníctvom štátom dotovaného manipulačného päťeurového poplatku.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM