Webnoviny - Svet

Od júla je 52 % zdravotníckych pomôcok bez doplatku

WEBNOVINY.SK

Foto: vlkigor.webno­de.skBRATISLA­VA 7. júla (WEBNOVINY) – Od začiatku júla je v zozname zdravotníckych pomôcok plne alebo čiastočne uhrádzaných z verejného zdravotného poistenia 4 495 zdravot­níckych pomôcok, pričom viac ako 52 % z nich je bez doplatku pacienta. S doplatkom do 3,49 eura je ďalších takmer 15 % zdravotníckych pomôcok. Ako ďalej informuje Ministerstvo zdravotníctva SR, pacienti si môžu vybrať pri každej skupine zdravotnícku pomôcku bez doplatku.

Rezort pritom v kategorizačnom zozname zdravotníckych pomôcok pripravil novinku. Pacienti aj lekári si môžu priamo na webovej stránke ministerstva kliknutím na názov pomôcky aktivovať fotografiu konkrétnej zdravotníckej pomôcky. „Tento nový typ zobrazenia pomôže pri správnom výbere zdravotníckej pomôcky, zorientuje prípadných záujemcov v ponuke, prehĺbi informovanosť aj o používaní pomôcky práve vďaka zverejnenej vizuálnej podobe,“ uvádza rezort. Zoznam nie je kompletný, bude sa aktualizovať a dopĺňať.

Od júla sa zmenila aj kategorizácia dietetických potravín

Ich celkový počet stúpol o 6,2 %. Podiel dietetických potravín s doplatkom poistenca do 1 eura sa zvýšil z 12 % na 29 % a podiel týchto potravín s doplatkom najviac do 2 eur predstavuje 63 % zo všetkých potravín zaradených v Zozname dietetických potravín. Počet dietetických potravín s percentuálnym doplatkom poistenca nad 75 % konečnej ceny sa v porovnaní s predchádzajúcou kategorizáciou nezmenil.

„Napriek tomu, že počet dietetických potravín bez doplatku poistenca klesol takmer o 41 %, je pre poistencov dostupných 87 dietetických potravín, čo predstavuje 21-percentný podiel z počtu potravín v Zozname dietetických potravín,“ informuje ministerstvo. Zároveň dopĺňa, že doplatky sa zvýšili najmä u potravín, ktoré predstavujú doplnky výživy. Vo všetkých skupinách dietetických potravín, v ktorých sa zvýšil doplatok poistenca, je podľa rezortu dostupná potravina bez doplatku.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM