Správy

Od júla začne platiť nová prevádzka ambulantných pohotovostí: Zabezpečená je na 82 percent

Prevádzka ambulantných pohotovostí je od júla, kedy majú fungovať po novom, aktuálne zabezpečená na necelých 82 percent siete.

Ilustračný obrázok k článku Od júla začne platiť nová prevádzka ambulantných pohotovostí: Zabezpečená je na 82 percent
Zdroj: Dnes24.sk

Vyplýva to z doterajšieho počtu organizátorov ambulantných pohotovostných služieb (APS), ktorí si od ministerstva zdravotníctva prevzali povolenia a poverenia na ich prevádzkovanie.

„Predpokladáme, že do konca tohto týždňa si prevezme poverenia ďalších päť organizátorov, rovnako si budú poverenia preberať organizátori aj v priebehu budúceho týždňa. Zoznam budeme na základe toho priebežne aktualizovať,“ povedala v utorok hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Ministerstvo ubezpečuje, že dostupnosť zdravotnej starostlivosti zostane zachovaná. „Dostupnosť ambulantnej pohotovostnej služby bude od 1. júla pre pacientov na Slovensku zabezpečená, pokrytých bude 85 až 92 percent pevných bodov ambulantnej pohotovostnej služby. To v skutočnosti znamená, že týchto bodov bude viac ako doteraz a ambulancia pohotovostnej služby bude aj na miestach, kde doteraz nebola,“ doplnila Eliášová.

Systém fungovania lekárskej služby prvej pomoci (LSPP) sa mení od júla. Po novom pôjde o Ambulantnú pohotovostnú službu (APS). Zmeny v jej fungovaní boli podľa rezortu nevyhnutné, dlhodobo ich žiadali aj lekári. Celkovo má byť 75 ambulantných pohotovostí pre dospelých a 61 ambulantných pohotovostí pre deti a dorast v pevnej sieti. V prvom kole výberového konania na organizátorov sa ich podarilo vybrať pre 40 percent siete, do konca júla trvá druhé kolo. Dovtedy niektorých organizátorov ministerstvo prevádzkovaním bodov poverilo.

Pevná sieť bude cez pracovný týždeň fungovať od 14.00 h do 22.00 h, v súčasnosti je LSPP otvorená do rána. Doplnková sieť bude dobrovoľná s možnosťou kratšej prevádzky. Ministerstvo zverejní cez týždeň mapu, aby bolo jasné, kde presne sa body nachádzajú.

„Chceme zdôrazniť, že v prípade akútnej zmeny zdravotného stavu je k dispozícii posádka ambulancie záchrannej zdravotnej služby. Ambulantná pohotovostná služba je len akousi predĺženou rukou štandardných ordinačných hodín klasickej ambulancie všeobecného lekára či pediatra pri život neohrozujúcej náhlej zmene zdravotného stavu,“ uzavrela Eliášová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM