Lucia Lauková Správy Rôzne

Od júna evidujú hygienici 1128 prípadov salmonelózy: Oproti vlaňajšku je to menej

V rovnakom období minulý rok zaznamenali hygienici už vyše 2-tisíc prípadov nakazenia salmonelózou. Ochorenie sa prejavuje vysokou teplotou, nevoľnosťou i zvracaním.

Ilustračný obrázok k článku Od júna evidujú hygienici 1128 prípadov salmonelózy: Oproti vlaňajšku je to menej
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Výskyt salmonelózy v letných mesiacoch je zatiaľ oproti minulému roku nižší. Od júna do približne polovice augusta (13. 8.) zaznamenali hygienici 1128 prípadov, zatiaľ čo v rovnakom období vlani evidovali 2168 salmonelóz. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

„Najčastejším faktorom prenosu, ktorý chorí v anamnéze udávali, boli domáce vajcia, vajcia z obchodnej siete, kuracie mäso, cukrárenské výrobky a zmiešaná strava,“ uviedla hovorkyňa.

Výskyt rastie

Najviac prípadov zaznamenali v evidovanom období zatiaľ v Prešovskom (229) a Žilinskom (163) kraji. Najmenej chorých na salmonelózu (83) zaregistrovali hygienici v Trenčianskom kra­ji.

Salmonelóza patrí k ochoreniam s najvyšším výskytom. Na Slovensku bolo minulý rok hlásených 7373 prípadov ochorenia, čo je oproti roku 2017 nárast o 17,7 percenta. V posledných piatich rokoch ich počet stále rastie a salmonely zároveň spôsobujú najväčší počet epidémií.

Príznaky ochorenia

„Za nárastom ochorenia na salmonelózu môžu byť v posledných rokoch zmeny v stravovacích návykov Slovákov či čoraz teplejšie letá. Možno pozorovať súvislosť medzi zvýšeným počtom vzoriek a vývojom epidémií so sezónnym obdobím (jar, leto) a súvisiacim zvýšeným cestovným ruchom,“ vysvetlila Račková.

Slovensko má podľa nej tiež zavedený veľmi dobrý systém hlásení. Hygienici spozorovali aj zvýšený počet ochorení súvisiacich s chovom alebo kontaktom s drobnými a exotickými zvieratami.

Medzi príznaky salmonelózy patrí vysoká teplota, nevoľnosť, kŕčovité bolesti, zvracanie a zelené hnačky s prímesou krvi. „Nastupujú šesť až 72 hodín po skonzumovaní kontaminovaného jedla,“ upozorňujú hygienici. Salmonely ničí teplota 70 stupňov počas desiatich minút. Musí byť dosiahnutá rovnaká vo všetkých častiach pripravovaného pokrmu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM