Webnoviny - Svet

Od piatka klesnú ceny benzínov a nafty o jeden cent za liter

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/APBRATISLAVA 12. mája (WEBNOVINY) – Ceny pohonných látok na Slovensku sa budú prvýkrát v tomto roku znižovať. Od piatka klesnú ceny benzínov a nafty na čerpacích staniciach najčastejšie o jeden cent za liter. Ako ďalej agentúru SITA informoval internetový portál natankuj.sk, chystané zlacnenie benzínov bude na Slovensku prvé od októbra minulého roku, nafta zlacňovala naposledy v auguste 2010. Po znížení cien sa priemerná cena najpredávanejšieho benzínu 95 Natural bude pohybovať mierne nad 1,480 € za liter, priemerná cena nafty sa dostane pod úroveň 1,370 € za liter.

Aktuálny pokles cien sa podľa portálu dal predpokladať, no istota sa objavila až potom, čo sa cena ropy Brent na svetových trhoch dostala pod úroveň 110 dolárov za barel. To posunulo ceny pohonných látok nadol do takej miery, že sa už nedalo zlacňovanie odkladať. „V prípade, že pokles cien benzínov a nafty na burze v Rotterdame bude pokračovať, prípadne sa tam ceny nebudú zvyšovať, tohtotýždňové zlacnenie pohonných látok na Slovensku nebude ojedinelé,“ tvrdí portál. Aj po jednocentovom zlacnení totiž benzíny a nafta budú mať údajne priestor na ďalší pokles. Ten môže zrušiť len zdražovanie na svetových trhoch.

V porovnaní so začiatkom roka budú aj po zlacnení najpredávanejšie pohonné látky drahšie. Benzíny aj nafta približne o 16 centov za liter.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM