Svet Kultúra Zo zahraničia

Od smrti Leonarda da Vinci ubehlo 500 rokov: Vystavia jeden z jeho vzácnych portrétov

Asi 500 rokov stará skica bradatého muža, ktorá je podľa všetkého jedným z dvoch dochovaných portrétov renesančného génia Leonarda da Vinci, sprístupnia verejnosti na výstave v Buckinghamskom paláci v Londýne.

Ilustračný obrázok k článku Od smrti Leonarda da Vinci ubehlo 500 rokov: Vystavia jeden z jeho vzácnych portrétov
10
Galéria
Zdroj: TASR

Výstava sa uskutoční pri príležitosti 500. výročia da Vinciho smrti, informovala vo štvrtok agentúra AFP.

Autorstvo skice sa pripisuje Leonardovmu asistentovi. Našla sa v skicári so štúdiami, ktorých väčšinu urobil samotný da Vinci v rámci príprav na tvorbu jazdeckého pomníka. Tento projekt sa však už nerealizoval.

Martin Clayton, ktorý v nadácii Royal Collection Trust spravuje oddelenie tlačí a kresieb, porovnal túto skicu s jediným dochovaným dobovým portrétom Leonarda da Vinci vytvoreným jeho žiakom Francescom Melzim.

Pri porovnaní s Melziho portrétom si možno všimnúť jasné znaky zhody: „rovný a elegantný nos“, líniu brady, či dlhé vlnité vlasy. Oba portréty vznikli krátko pred umelcovou smrťou v roku 1519.

Fakt, že v skicári sa popri štúdiách pre ďalšiu veľkú jazdeckú sochu ocitla aj táto skica, podľa Claytona naznačuje, že Leonardove ambície zostali aj vo vyššom veku nezmenené.

Pri príležitosti 500. výročia da Vinciho smrti — zomrel 2. mája 1519 na zámku Clos Lucé vo francúzskom meste Amboise — si jeho život a dielo pripomínajú mnohé múzeá a galérie, najmä v Taliansku a Francúzsku, ale aj v Británii, kde sa 24. mája začne výstava jeho kresieb nazvaná „Leonardo da Vinci: A Life in Drawing“.

V miestnom múzeu v toskánskom mestečku Vinci, kde sa tento maliar a vynálezca narodil, vystavia aj jeho prvú známu kresbu datovanú 5. augustom 1473.

Da Vinci je v prvom rade považovaný za umelca, ale tisíce strán jeho zápiskov svedčia o jeho záujme o architektúru, geológiu, anatómiu, lietanie, gravitáciu či optiku. Prišiel s návrhmi na zostrojenie bicykla, lietadla, vrtuľníka i padáka. V anatómii bol priekopníkom v oblasti skúmania ľudského tela, pričom jeho zistenia pochádzajúce z pitiev asi 30 tiel sa vyznačujú veľkou presnosťou.

Poznámky k väčšine svojich prác si da Vinci písal zrkadlovým písmom.

Leonardo da Vinci
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM