Webnoviny - Svet

Od väčších kompetencií očakáva Figeľ efektívnosť

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Ľudovít Vaniher BRATISLAVA 13. augusta (WEBNOVINY) – Minister dopravy Ján Figeľ (KDH) považuje plánované výrazné rozšírenie kompetencií svojho rezortu od 1. novembra o ďalšie oblasti za významnú zmenu z hľadiska obsahu aj dôsledkov. Očakáva od toho väčšiu súčinnosť medzi rezortmi, pridanú hodnotu a efektívnosť pri využívaní európskej pomoci či pri dosahovaní výsledkov makroekonomického a územného rozvoja.

Figeľ tak reagoval po piatkovom rokovaní vlády na schválenie novely kompetenčného zákona, podľa ktorého sa terajší rezort dopravy, pôšt a telekomunikácií premenuje na ministerstvo dopravy, regionálneho rozvoja a cestovného ruchu. Ministerstvo dopravy bude mať v pôsobnosti navyše aj oblasti výstavby, bytovej politiky, poskytovania štátnej prémie k stavebnému sporeniu, verejných prácach, stavebný poriadok a územné plánovanie okrem ekologických aspektov. Okrem toho bude koordinovať prípravu politík regionálneho rozvoja a využívania finančných prostriedkov z fondov Európskej únie a riadiť bude aj cestovný ruch.

„Bola diskusia k viacerým záležitostiam, napríklad z hľadiska času, pretože zákon nadobúda účinnosť 1. novembra,“ povedal Figeľ. Časová súvislosť má podľa neho dopad napríklad na delimitácie, na opatrenia, ktoré sa budú vykonávať v dvoch rozpočtových obdobiach, respektíve v aktuálnom roku a následne pripravovať na rok 2011. Celková delimitácia podľa Figeľa prebehne k 1. januáru, čo sa bude riešiť z hľadiska priestorov zamestnancov.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM