Rôzne

Odborníci dvíhajú varovný prst: Upozorňujú na nebezpečnú ústnu vodu a tetovaciu farbu

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nebezpečnú ústnu vodu a tetovaciu farbu. Nahlásili ich v Taliansku a Nemecku.

Ilustračný obrázok k článku Odborníci dvíhajú varovný prst: Upozorňujú na nebezpečnú ústnu vodu a tetovaciu farbu
3
Galéria
Zdroj: ÚVZ SR

Je možné, že sa vyskytujú aj na Slovensku, varuje hlavný hygienik SR Ján Mikas. Je možné, že sa vyskytujú aj na Slovensku, varuje hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Nebezpečná je ústna voda Anti-Plaque Mundspülung (Anti-Plaque Mouthwash) značky Elina Med z Bulharska. Predáva sa v 500 mililitrovej tyrkysovej fľaši.

Vo výrobku zistili patogénny mikroorganizmus (Pseudomonas aeruginosa), čo je v rozpore s európskym nariadením o kozmetických výrobkoch. „V prípade poškodenia pokožky alebo slizníc môže dôjsť k zvýšeniu rizika infekcie,“ upozorňuje ÚVZ.

Pozor si treba dať aj na zelenú farbu na tetovanie Graffiti Green značky Eternal Ink z USA. Predáva sa v 30 mililitrovej fľaške so zeleným pigmentom.

Výrobok obsahuje aromatický amín – toluidín, ktorý by sa nemal nachádzať vo výrobkoch na tetovanie. „Výrobok nie je v súlade s rezolúciou Rady Európy, ktorá stanovuje požiadavky a kritériá na bezpečnosť farieb na tetovanie a permanentný mejkap,“ doplnil ÚVZ.

Odborníci upozorňujú nebezpečnú ústnu vodu a tetovaciu farbu
3
Galéria
Zdroj: ÚVZ SR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM