Správy Rôzne

Odborníci upozorňujú: Na trhu sa môžu nachádzať nebezpečné kozmetické výrobky

Odborníci z Úradu verejného zdravotníctva SR opäť upozorňujú na nebezpečné kozmetické výrobky.

Ilustračný obrázok k článku Odborníci upozorňujú: Na trhu sa môžu nachádzať nebezpečné kozmetické výrobky
3
Galéria
Zdroj: ÚVZ SR

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na výskyt nebezpečných výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásili do systému Rapex (rýchly výstražný systéme pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány v Slovenskej republike a v Litve. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚVZ Daša Račková. „Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú v Slovenskej republike,“ uviedla.

Prvým výrobkom sú očné tiene Professional Mineral 12-color Matte Eyeshadow značky Anylady od čínskeho výrobcu. Vo výrobku sa podľa ÚVZ nachádza olovo.

To sa nachádza na zozname látok, ktoré nesmú byť prítomné v kozmetických výrobkoch, a je tak v rozpore s nariadením Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch.

Kontrolné orgány nahlásili tiež sérum na riasy Bimatoprost ophthalmic solution Careprost pôvodom z Indie. „Výrobok obsahuje farmakologicky aktívnu zložku – bimatoprost,“ upozorňuje hlavný hygienik SR Ján Mikas. Táto zložka nie je uvedená v zozname zložiek a výrobok môže spôsobiť svrbenie, opuchnutie, zápal očných viečok, bolesť očí alebo alergickú reakciu.

Nebezpečné kozmetické výrobky
3
Galéria
Zdroj: ÚVZ SR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM