Rôzne

Odborníci varujú: Upozorňujú na nebezpečnú kozmetiku

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR opäť varuje pred nebezpečnou kozmetikou. Ide o henu – čiernu farbu na vlasy, tri farby na tetovanie, štyri zubné pasty, šampón a sprchové gély a dva výrobky na bielenie pokožky.

Ilustračný obrázok k článku Odborníci varujú: Upozorňujú na nebezpečnú kozmetiku
8
Galéria
Zdroj: ÚVZ SR

„Je možné, že uvedené výroby sa nachádzajú aj v Slovenskej republike,“ upozornil hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Nebezpečná môže byť čierna farba na vlasy Premium Quality Henna Powder značky Mayuri Henna z Indie. Vo výrobku sa nachádza látka p-phenylenediamine, ktorá nie je uvedená v zozname zložiek a chýbajú tiež bezpečnostné upozornenia na ňu. Zistený bol tiež prekročený limit mikroorganizmov.

ÚVZ varuje tiež pred troma farbami na tetovanie. Dve z nich sú značky Intenze pôvodom z USA, konkrétne Bright Sunshine Tattoo a druhá je Mahoney Gangster Grey Dark and Lovely Tattoo. Tretia nebezpečná farba nesie názov Nuclear Green Tattoo značky Eternal Ink, rovnako z USA. Vo všetkých troch výrobkoch boli zistené látky o-Toluidine, Anisidine a prekročené množstvo polycyklických aromatických uhľovodíkov.

Nebezpečné sú tiež zubné štyri zubné pasty, a to Professional Toothpaste, Denta Care Toothpaste, Apatite Newchito Plus-1 Toothpaste a Apatite Whitening Toothpaste značky Apatite z Kórey. V týchto výrobkoch sa nachádza látka Aminocaproic acid. Rizikom pre spotrebiteľov je, že látka patrí medzi hemostatiká, teda látky používané v medicíne na zvýšenie zrážania krvi.

ÚVZ varuje aj pred šampónom a tromi sprchovými gélmi značky Bevola z Nemecka. Vo výrobkoch bol zistený zvýšený počet mikroorganizmov Pluralibacter gergoviae.

Varovania ÚVZ sa tiež týkajú dvoch výrobkov na bielenie pokožky.

Jedným z nich je Brightening lotion značky Radiant Glow botanical zo Spojeného kráľovstva, druhým Lightening body lotion (Lait eclaircissant) značky Fair and White z Francúzska.

Výroby totiž obsahujú látku hydroquinone, ktorá je určená len na profesionálne použitie a môže sa požívať iba do výrobkov na nechtový dizajn. Spotrebiteľom môže výrobok spôsobiť kožné alergie.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Nebezpečné kozmetické výrobky
8
Galéria
Zdroj: ÚVZ SR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM