Rastislav Búgel Rôzne

Odborník otvorene: Ak majú včely dostatok zásob, prežijú aj toto nepríjemné počasie

Príroda si z nás opäť robí dobrý deň. Nepríjemné počasie môže zanechať stopy v ríši hmyzu a zvierat..

Ilustračný obrázok k článku Odborník otvorene: Ak majú včely dostatok zásob, prežijú aj toto nepríjemné počasie
Zdroj: TASR

Pokiaľ nebude chladné počasie trvať viac ako desať dní, nebude mať negatívny vplyv na včelstvo Horšie na tom môžu byť len oblasti pod Tatrami, kde napadol a zotrval sneh. Tiež záleží na tom, ako dlho sa snehová prikrývka udrží. Uviedol to predseda Slovenského zväzu včelárov v Prešovskom kraji a v okrese Stropkov Gabriel Foťko.

„Ak majú včely dostatok zásob, tak prežijú. Toto počasie nie je na apríl nejakým extrémom. Včelstvá sú už v takom rozvoji, že prebieha liahnutie,“ uviedol Foťko.

Včelári majú za sebou aj priaznivú zimu. Skúsený včelár tvrdí, že tuhá zima bola pre včelstvo priaznivá, lebo nedochádzalo k enormným výkyvom počasia. „Pokiaľ boli včely dobre zakŕmené a preliečené, tak prežili všetky. Zima bola vynikajúca pre včely, lebo neboli výkyvy teplôt,“ povedal predseda.

V Prešovskom kraji za posledných desať rokov stúpli počty včelstiev zhruba o 10 000, čo znamená, že dochádza k ich pravidelným prírastkom. Čo sa týka okresov, je to veľmi rôzne a podľa krajského predsedu včelárov sa nedá jednoznačne povedať, v ktorom z 13 okresov sú najvyššie prírastky.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM