Správy

Oddlžovanie slovenských nemocníc: Veritelia sa dostali k prvým peniazom

Dodávatelia nemocníc už majú na účte peniaze z prvej etapy oddlžovania. Po prvej etape veriteľom smerovalo 338 miliónov eur, informovalo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

Ilustračný obrázok k článku Oddlžovanie slovenských nemocníc: Veritelia sa dostali k prvým peniazom
Zdroj: TASR

„Na istine sa vďaka elektronickej aukcii podarilo ušetriť viac ako tri milióny eur, ďalšie milióny vďaka vzdaniu sa dodávateľov ich príslušenstva k pohľadávkam,“ uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Pohľadávky sa oddlžujú dvoma formami – takzvanou dohodou o fixnom diskonte a elektronickou aukciou.

Objem peňazí zahŕňa tak veriteľov nemocníc, ako aj Sociálnu poisťovňu či veriteľov Národnej transfúznej služby. „Aktuálne pripravujeme druhú etapu, ktorá sa začne po odsúhlasení ozdravných plánov nemocníc, termín ich dodania je do 15. augusta. Následne sa budú plány vyhodnocovať," povedal Jozef Ráž, generálny tajomník služobného úradu MZ SR.

Do procesu oddlženia mali možnosť zapojiť sa všetky slovenské zdravotnícke zariadenia, využilo ju 29 z nich. Na vyplatenie dlhov sa použije najviac 585 miliónov eur zo štátnych aktív. Štát má naplánované tri etapy oddlžovania, najprv sa vyplácajú staršie dlhy. V prvom kole nemocnice ešte nemusia plniť ozdravné plány. V druhej etape, ktorá by mala prebehnúť tiež tento rok, ich už však plniť musia. Tretiu etapu štát naplánoval na rok 2019.

V rámci oddlženia musia nemocnice pristupovať k zmluve, ktorá im zadefinuje povinnosti. Okrem plnenia ozdravného plánu takisto musia vytvoriť dozorné orgány. „Oddlženie sme nastavili tak, aby nemocnice mali jasné podmienky a ich zainteresovanosť na systéme oddlžovania bola aktívna," vysvetlila šéfka rezortu zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smer-SD).

Nemocnice najviac dlhujú dodávateľom za špeciálny zdravotnícky materiál, ktorí koncepciu oddlženia odmietli, a Sociálnej poisťovni. Dodávatelia označili koncepciu za diskriminačnú, upozornili, že vláda nezohľadnila žiadne ich pripomienky a obrátili sa na Ústavný súd SR. Rezort zdravotníctva považuje koncepciu oddlžovania za správnu a korektnú. „Základnými princípmi oddlženia sú transparentnosť, teda rovnaký prístup a zaobchádzanie pre všetkých a na strane veriteľa dobrovoľnosť," tvrdí Kalavská.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM