Júlia Vargová Regióny Zo Slovenska

Oddychová zóna na okraji Trnavy: Lokalita Štrky vyzerá čoraz lákavejšie, FOTO a VIDEO

Zanedbaný lesík je minulosťou. Priestor vedľa strelnice mení svoju tvár. Na Štrkoch vznikla oddychová zóna s umelo vytvoreným jazierkom i posedením.

Zdroj: Dnes24.sk

Celý areál lemuje náučný chodník, z ktorého bude možné pozorovať hmyzie domčeky a búdky pre vtáky a netopiere. V okolí umelo vytvoreného jazierka pribudli lavičky i posedenie s prístreškom, o kúsok ďalej si rekreanti budú môcť opiecť niečo pod zub na grile. Radnica však na svojej stránke zdôraznila, že mimo ohniska, v iných častiach areálu je zakladanie ohňov zakázané.

Práce sú vo finále a Trnavčania si už čoskoro budú môcť naplno užiť novú zelenú plochu.

Areál už teraz vyzerá vábivo a priam láka na strávenie príjemných chvíľ. Harmonický dojem z celého miesta narúša len neďaleká strelnica. Mesto však nemá veľa oddychových miest a snaží sa skultivovať a zužitkovať každý voľný priestor. Lokalita Štrky navyše nutne potrebovala úpravu terénu. Pred rekonštrukciou bola v dezolátnom stave, onedlho sa stane pýchou Trnavy.

Návštevníkov do lesíka láka najmä jazierko s lagúnami s typickým vodným a močiarnym rastlinstvom. Práve to by malo zabezpečiť čistenie vody a spevnenie brehov. Vzniklo vďaka spolufinancovaniu z projektu LUMAT CE89 a z finančných prostriedkov mesta.

V horúčavách sa tu neosviežite

Materiál z vyhĺbenia jazierka nevyšiel nazmar. Opodiaľ vznikli slnečné kopce, na ktorých sa bude dať opaľovať, či piknikovať. Pre milovníkov prírodných vodných plôch však máme zlé správy. Kúpanie v jazierku je zakázané. Okolité tabule okrem nápisu Zákaz kúpania odporúčajú: „Relaxujte radšej na suchu :)“.

V donedávna zdevastovanej lokalite to pomaly, ale iste začína žiť. Okrem zvedavcov, ktorí sa na vynovený areál chodia pozrieť, sa to životom hmýri i vo vode. Primátor Trnavy Peter Bročka na svojom facebookovom profile minulý mesiac uverejnil video, v ktorom do jazierka vypúšťali rybky. „Na Štrkoch to začína žiť. Kým práce na okolí vodnej stavby ešte finišujú, nový biotop už objavili žaby a vodný hmyz. K žubrienkam sme dnes pripojili stovku farebných karasov,“ uviedol.

V lokalite Štrky vzniká príjemná oddychová zóna
8
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM