Politika

Odmení štát ľudí nad 60 rokov stovkami eur? Poslanci rozhodnú už dnes

Pôvodný návrh poukazov v hodnote 500 eur kritizovala koaličná SaS aj opozícia. O kompromisnej úprave budú poslanci hlasovať dnes.

Ilustračný obrázok k článku Odmení štát ľudí nad 60 rokov stovkami eur? Poslanci rozhodnú už dnes
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Poslanci Národnej rady (NR) SR budú dnes (8. 12.) pokračovať v rokovaní 51. schôdze až po 14.00 hod. a nie od rána, ako býva zvykom. Dôvodom je rokovanie parlamentných výborov, ktoré majú na programe komplikované pozmeňujúce návrhy. Zmenu si poslanci odsúhlasili v hlasovaní, predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) vysvetlil dôvody.

Zároveň sa poslanci dohodli, že o novele súvisiacej s očkovacími poukazmi pre seniorov budú hlasovať ihneď po skončení sa diskusie.

Do nej je ešte ústne prihlásený jeden poslanec. Po odhlasovaní majú pokračovať rokovaním o novele zákona o finančnej kontrole a audite. Následne ich čaká návrh rozpočtu Exportno-importnej banky SR na rok 2022 a návrh súhrnnej výročnej správy SR za rok 2020.

Príspevok pre seniorov

Obyvatelia Slovenska starší ako 60 rokov by za očkovanie mali dostať finančný príspevok. Národná rada (NR) SR v utorok posunula do druhého čítania novelu zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením choroby COVID-19.

Hovorí o poukazoch v hodnote 500 eur na použitie v hoteloch, reštauráciách či vo vybraných službách. Minister financií Igor Matovič (OĽANO) však už avizoval kompromisnú úpravu, podľa ktorej majú seniori získať 300 eur na ľubovoľné použitie v hotovosti po očkovaní treťou dávkou.

Kritika pôvodného návrhu

Plénum rokuje o návrhu zákona v tzv. zrýchlenom režime. Pôvodný návrh poukazov v hodnote 500 eur, ktoré by seniori mohli využiť v hoteloch, penziónoch, reštauráciách a kaviarňach, ale aj na kultúrne podujatia či vybrané služby, kritizovala koaličná SaS aj opozícia.

Počas utorkovej (7. 12.) rozpravy v parlamente označil Milan Mazurek (Republika) Matovičove návrhy za „psychopatické návrhy psychopata“.

V podobnom duchu sa nieslo aj vystúpenie poslanca Eduarda Kočiša. „Toto nie je jeho (Matovičov, pozn. red.) posledný bláznivý nápad. Tých bláznivých nápadov bude od roku 2022 ešte veľa,“ povedal.

Počas rozpravy sa rozohnil aj Andrej Stančík (OĽANO), ktorý adresoval svoj príspevok predsedovi vlády. „Pán Heger, zbavte nás najväčšieho zla, aké kedy existovalo v slovenskej politike… Ani štátna kasa nemôže byť strážená bláznom bez akejkoľvek zodpovednosti,“ vyhlásil.

Kompromis

Matovič preto v utorok predstavil kompromisný návrh 300 eur vyplácaných v hotovosti pri tretej dávke vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Tieto peniaze by seniori mohli použiť na ľubovoľný účel. Motivačný príspevok by mohli dostať aj pri očkovaní prvou dávkou.

Ľudia nad 60 rokov by podľa kompromisného návrhu, ak sú už zaočkovaní treťou dávkou, mohli dostať 300 eur. Ak je niekto zaočkovaný druhou dávkou vakcíny, 300 eur dostane potom, ako sa zaočkuje treťou dávkou.

Ak niekto má prvú dávku a absolvuje druhú do Vianoc, získal by 200 eur v hotovosti. Príspevok 200 eur by mali získať aj tí, ktorí sa do 24. decembra minimálne zaregistrujú a absolvujú očkovanie do 15. januára budúceho roka.

Nárok na poukaz

V prípade pôvodného návrhu 500-eurových poukazov Ministerstvo financií (MF) SR očakáva negatívny vplyv na štátny rozpočet vo výške 500 miliónov eur. I keď ide približne o 1,2 milióna občanov, rezort neočakáva 100-percentnú účasť na očkovaní. Na poukaz by mali nárok obyvatelia s trvalým alebo prechodným pobytom na území Slovenska, ktorí vek 60 rokov dovŕšia do konca tohto roka. Podmienkou na získanie poukazu by malo byť zaočkovanie posilňujúcou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19.

Nárok na poukaz by podľa pôvodného návrhu mal vzniknúť osobám, ktoré očkovanie prvou dávkou alebo jednodávkovou očkovacou látkou absolvujú v období od 25. novembra do 24. decembra, alebo sa do tohto termínu na takéto očkovanie registrovali a zaočkujú sa do 15. januára 2022.

Druhou skupinou podľa pôvodného návrhu sú seniori, ktorí dostanú posilňovaciu dávku vakcíny do 24. decembra alebo sa do tohto termínu na takéto očkovanie registrovali, ak absolvujú očkovanie do 15. januára budúceho roka.

Treťou skupinou s nárokom na poukaz by mali byť obyvatelia zaočkovaní posilňovacou dávkou do 30. júna 2022. Podmienkou však je, že očkovanie druhou dávkou alebo jednodávkovou očkovacou látkou absolvujú do 15. januára 2022, pričom posilňovaciu dávku absolvujú do siedmich mesiacov od očkovania druhou dávkou alebo jednodávkovou očkovacou látkou.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM