Webnoviny - Svet

Odovzdali ceny za vedecký a technický prínos

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP BRATISLAVA 22. februára (WEBNOVINY) – Americká Akadémia filmových umení a vied odovzdala ceny za vedecký a technický prínos. Desať cien udelili v oblasti vedeckého, ostatných päť v oblasti technického prínosu. Moderátorka slávnostnej ceremónie, herečka Elizabeth Banks, požiadala o trpezlivosť, kým číta, pretože „úplne nechápem, tieto ceny“.

Na odovzdávaní vedeckých a technických cien Akadémie sa hovorilo najmä o procese, vďaka ktorému sa postprodukčné procesy nemusia robiť chemickými postupmi. Mnohí filmári a filmárky však tvrdia, že tento pojem onedlho vojde do histórie. V súčasnosti sa totiž čoraz viac filmov nakrúca na digitálne filmové kamery, pri ktorých tento proces nie je potrebný. V súčasnej dobe, v ktorej dominujú digitálne technológie, sa podľa oceneného Wolfganga Lemppa dáva „dôraz na kreatívne nástroje“.

Certifikát Akadémie za výkony v technickej oblasti udelili napríklad Steveovi Sullivanovi, Kevinovi Wooleymu, Brettovi Allenovi a Colinovi Davidsonovi za inovačný snímací systém Imocap, ktorý našiel využitie napríklad pri nakrúcaní snímky Piráti Karibiku: Na konci sveta (2007). K ďalším oceneným patrí Hilmar Koch, ktorý vytváral vizuálne efekty pre snímky ako Harry Potter a Kameň mudrcov (2001), Star Wars: Epizóda III – Pomsta Sithov (2005), Transformers (2007), Star Trek (2009) či Avatar (2009) alebo Mark Jászberényi a Gyula Priskin, ktorí pracovali na filmoch Pán prsteňov: Spoločenstvo Prsteňa (2001) a Pán prsteňov: Dve veže (2002).

Plakety za vedecké úspechy udelila Akadémia napríklad Perovi Christensenovi, ktorý pracoval okrem iných na filmoch Wall-E (2008) a Hore (2009), spolu s Michaelom Bunnellom za vynálezy v oblasti počítačovej grafiky, či Wolfgangovi Lemppovi, Theovi Brownovi, dvojici podpísanej pod vizuálnymi efektmi snímky Labyrinth (1986), spolu s Tonym Sedivym a Johnom Quartelom za filmový snímač Northlight.

Informácia pochádza z webovej stránky www.hollywoodreporter.com.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM