Správy Zo Slovenska

Odstávka štvrtého bloku v Bohuniciach je ukončená: V2 je opäť v prevádzke

Slovenské elektrárne ukončili plánovanú generálnu odstávku štvrtého bloku jadrovej elektrárne V2 v Jaslovských Bohuniciach. Blok je znova v prevádzke.

Ilustračný obrázok k článku Odstávka štvrtého bloku v Bohuniciach je ukončená: V2 je opäť v prevádzke
21
Galéria
Zdroj: TASR

Štvrtý blok jadrovej elektrárne V2 Jaslovské Bohunice (EBO) je po odstávke znova v prevádzke. Slovenské elektrárne (SE) v nedeľu (16. 6.) ukončili plánovanú generálnu odstávku jadrového bloku. Informovala o tom spoločnosť.

„Tridsiata štvrtá generálna odstávka bola náročná z dôvodu čiastočnej výmeny paliva, ale najmä z pohľadu množstva kontrol a údržby dôležitých zariadení, a to s cieľom zvýšenia bezpečnosti a spoľahlivosti prevádzky,“ spresnili SE.

Pred opätovným uvedením bloku do prevádzky sa v jadrovej časti elektrárne vykonali aj predpísané tlakové skúšky reaktora a parogenerátorov.

Harmonogram odstávky, na ktorej podľa SE pracovalo asi tisíc ľudí, zahŕňal výmenu časti jadrového paliva (asi pätina z 349 palivových kaziet v reaktore), kontroly dôležitých havarijných systémov a úpravy a vylepšenia systémov s cieľom ďalšieho zvýšenia bezpečnosti a spoľahlivosti prevádzky jadrového bloku.

Medzi nosné práce patrila generálna oprava nízkotlakového dielu turbogenerátora, kontrola rúrok dvoch zo šiestich parogenerátorov, a aj rozšírená generálna oprava jedného z troch dieselgeneráto­rov bloku.

SE avizovali, že počas tohto polroka je naplánovaná aj odstávka tretieho bloku jadrovej elektrárne V2 v Bohuniciach a na jeseň generálna odstávka druhého bloku v Mochovciach.

Foto: ilustračné

Atómová elektráreň Jaslovské Bohunice
21
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM