Lucia Lauková Správy

Odvrátená strana ohňostrojov: Novoročné oslavy prudko znečistili vzduch aj u nás

Na prelome rokov sa oslavuje prípitkom i ohňostrojmi. S touto zábavou sme do ovzdušia vypustili množstvo škodlivých látok.

Ilustračný obrázok k článku Odvrátená strana ohňostrojov: Novoročné oslavy prudko znečistili vzduch aj u nás
7
Galéria
Zdroj: TASR

V noci z pondelka na utorok stúpli podľa imeteo.sk pomerne okamžite koncentrácie škodlivých látok v ovzduší aj viac ako desaťnásobne.„U­dialo sa tak predovšetkým v kotlinách,“ píše portál.

V čase, keď väčšina ľudí oslavovala príchod Nového roka, automatické stanice zaznamenávali koncentrácie nebezpečných častíc. Na základe týchto dát tak môžme podľa imeteo.sk zistiť, kde boli oslavy „najbujarejšie“.

„Najznečistenejší vzduch mali na prelome rokov v Ružomberku. Koncentrácia častíc PM10 vystrelila z cca 30 µg/m3 (mikrogramov na meter kubický pozn. redakcie) až na 329 µg/m3 . Povolený limit bol prekročený mnohonásobne,“ konštatuje portál.

Koncentrácie častíc PM10 sa však výrazne zvýšili aj v ďalších mestách, napríklad v Bratislave stúpla hodnota znečisťujúcich látok nad 100 µg/m3, v Košiciach nad 150 µg/m3, v Krompachoch dosiahlo PM 10 hodnotu 200 µg/m3, takmer 150 µg/m3 ukázala zberná stanica v Nitre – Janíkovciach, nad 200 µg/m3 namerali v Prievidzi a v Trenčíne dosiahli znečistenie nad 150 µg/m3.

Odvrátená strana ohňostrojov: Novoročné oslavy prudko znečistili vzduch aj u nás
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM