Prokop Slováček Šport

OH v RIU: Po životnej jazde získal vodný slalomár Matej Beňuš striebro

Slovensko má na OH v Rio de Janeiro prvú medailu – striebornú. Vybojoval si ju vodný slalomár Matej Beňuš, nasledovník Michala Martikána.

Ilustračný obrázok k článku OH v RIU: Po životnej jazde získal vodný slalomár Matej Beňuš striebro
Zdroj: TASR

Beňuš predviedol vo finále C1 životnú jazdu bez trestných sekúnd a svoju premiérovú účasť pod piatimi kruhmi okorenil striebrom. Z desiatky finalistov ho v Parku Deodoro zdolal len zlatý Francúz Denis Gargaud Chanut, tretí skončil Japonec Takuja Haneda. Beňuš získal pre Slovensko jubilejný 30. olympijský kov v ére samostatnosti.

„Je to úžasný pocit, bol to môj sen mať medailu z olympiády. Bolo to veľmi ťažké, už v semifinále som videl, že všetci moji konkurenti išli veľmi dobre. Do finále som dal všetko, zlepšil som sa o päť sekúnd a vyšlo mi to, našťastie. Odkedy som videl Miša z Atlanty doniesť zlato, prial som si doniesť kov aj ja. Tento rok som nebol veľmi doma, veľa som cestoval a teším sa domov na rodinu,“ povedal v rozhovore pre RTVS Beňuš.

Čistá jazda, základ úspechu

Beňuš zajazdil čistú finálovú jazdu a dopádloval v skvelom čase 95,02. Z veľkých favoritov sa ho neprekonali postupne Brit Florence, Japonec Haneda ani Slovinec Savšek. Až Francúz Chanut napodobnil Beňušov výkon a do cieľa dorazil s náskokom 85 stotín pred Slovákom.

Ďalší Beňušov súper v boji o medailu Španiel Elosegi „spanikáril“ hneď na začiatku, na trati nabral štyri trestné sekundy a po dojazde do cieľa potvrdil prvú medailovú istotu pre Slovensko. Jej lesk napokon zariadil Nemec Tasiadis. Ani on sa nevyhol dotyku s bránkou, do cieľa prišiel až piaty, čo znamenalo zisk striebra pre Beňuša.

PREČÍTAJTE SI AJ: Vodný slalomár Beňuš: Strašne rád by som pokračoval v ceste Miša Martikána

Dôstojný nástupca Martikána

Dvadsaťdeväťročný slalomár potvrdil v olympijskom kanáli skvelé načasovanie formy, ktorá mu v doterajšom prebiehajúcom kalendárnom roku trošku chýbala.

Beňuš sa individuálne doteraz presadil hlavne vo Svetovom pohári. Z triumfu sa tešil na pretekoch v L’Argentiere-la-Bessée 2011 aj Krakove 2015 a v rokoch 2010, 2015 aj z celkového víťazstva v seriáli SP.

Náš pretekár nadviazal na medailovú šnúru Michala Martikána, ktorý pod piatimi kruhmi žal úspechy od OH 1996 v Atlante. Slovenský vodný slalom tak dosiahol pódiové umiestnenie v C1 už na šiestych olympijských hrách za sebou, pričom medailovú zbierku v disciplíne za spomínané obdobie rozšíril na sedem. Päť z nich (dve zlaté, dve strieborné a jednu bronzovú) vybojoval Martikán, ďalší bronz pridal v Sydney 2000 Beňušov súčasný tréner Juraj Minčík.

Matej Beňuš - striebro na OH v Riu
14
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM