Zo zahraničia

OHAVNÁ vražda na Zámockej vyvolala rozruch aj vo svete: Mieri sem špeciálna MISIA

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) z Monitorovacej skupiny pre demokraciu, právny štát a základné práva (DRFMG) vycestujú pre tragickú streľbu na Zámockej ulici v Bratislave na Slovensko.

Ilustračný obrázok k článku OHAVNÁ vražda na Zámockej vyvolala rozruch aj vo svete: Mieri sem špeciálna MISIA
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Zámer odsúhlasili v piatok. Potvrdil to slovenský europoslanec a člen skupiny Vladimír Bilčík (Spolu), informuje spravodajca TASR. Spresnil, že misia europoslancov sa chce podrobnejšie informovať o pozadí a kontexte tohto zločinu z nenávisti a diskutovať s príslušnými slovenskými orgánmi o konkrétnych krokoch v boji proti nenávisti a pri ochrane LGBTIQ+ komunity a ďalších zraniteľných skupín.

„Európske inštitúcie sú aj slovenské inštitúcie – a už pri vyšetrovaní vrážd Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sme sa presvedčili, aká dôležitá je spolupráca našich policajtov v rámci Europolu. Verím, že aj teraz nájdeme spôsoby, akými môžu byť európske inštitúcie nápomocné, aby sme lepšie spoločne predchádzali radikalizácii v on-line priestore, a predovšetkým na to, aby sa aj ľudia z LGBTIQ+ komunity cítili na Slovensku bezpečne," uviedol v tejto súvislosti Bilčík.

Europoslanci chcú diskutovať aj o čo najvhodnejšom zapojení spoločných európskych inštitúcií do boja proti nenávisti vo verejnom priestore a o radikalizácii mladých ľudí v on-line priestore.

V centre Bratislavy na Zámockej ulici došlo 12. októbra večer pred podnikom, ktorý navštevuje LGBTI+ komunita, k streľbe. Na mieste zomreli dvaja muži. Zranená bola jedna žena. Páchateľa našli na druhý deň ráno mŕtveho. Prípad vyšetruje Národná kriminálna agentúra.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) už zaviazal ministra spravodlivosti Viliama Karasa prípravou legislatívy na posilnenie práv osôb žijúcich v spoločnej domácnosti. Pripomenul záväzky z programového vyhlásenia vlády. Termín predloženia návrhu nešpecifikoval.

Súvisiace články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM