Jakub Forgács Zo Slovenska

OHROMNÁ živá reťaz v časoch REVOLÚCIE: Spojila mestá vzdialené 20 kilometrov, FOTO

Pred 34 rokmi sa na strednom Slovensku podarilo čosi nevídané. Tisícky ľudí sa pochytali za ruky a spojili odvekých rivalov.

Ilustračný obrázok k článku OHROMNÁ živá reťaz v časoch REVOLÚCIE: Spojila mestá vzdialené 20 kilometrov, FOTO
5
Galéria
Zdroj: Nociarová, Béreš, Trnka

V archívoch ŠtB sa o akcii z 9. decembra 1989 písalo už pár dní pred ňou. "K medzinárodnému dňu ľudských práv 9.12.1989 v mestách Banská Bystrica a Zvolen sa na plagátoch objavujú výzvy k uskutočneniu živej reťaze. Akcia sa má uskutočniť o 15:30 rozostavením účastníkov po diaľnici (20 km) medzi uvedenými mestami. O 16:00 majú účastníci zapáliť sviečky,” uvádza správa ŠtB Banská Bystrica zo 6. decembra 1989.

Spojenie „rivalov“

Skutočne, podarilo sa. V sobotu 9. decembra 1989 spojila mestá Banská Bystrica a Zvolen ľudská reťaz z tisícok ľudí. Jej účastníci tak manifestačne podporili študentské hnutie, občianske iniciatívy Občianske fórum a Verejnosť proti násiliu a pripomenuli si svetový Deň ľudských práv. Pochytaní za ruky či zástavy, občerstvujúci sa teplým čajom, dokázali niečo, z čoho aj dnes naskakujú zimomriavky na tele.

Na tento deň spomínajú aj banskobystrické osobnosti novembra 1989. „Banská Bystrica a Zvolen sa za minulého režimu nemali rady. V krajskom meste žili takmer samí Pažravčania, vo Zvolene len kadejakí Bryndziari,“ prezradil niekdajší predseda občianskej iniciatívy Verejnosť proti násiliu v Smrečine Pavol Katreniak, podľa ktorého však ľudia na námestiach znepriatelených miest v Novembri 1989 spievali o láske.

„Neviem v koho hlave sa zrodil nápad, prekonať hlúpu rivalitu vytvorením živej reťaze. Jej ohnivkom som sa stal kdesi v Kráľovej. Pri spojení rúk som mal silné vedomie, že averzia voči mestu, kde som vyštudoval vysokú školu, zo mňa navždy odchádza. A že veď bryndzové halušky sú fantastické jedlo,“ dodal.

Viac o tejto úchvatnej udalosti sa dozviete na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Živá reťaz spojila za Nežnej revolúcie Bystricu so Zvolenom
5
Galéria
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM