KAW Rôzne

Okolie MILETIČKY čaká poriadna ZMENA: K zemi má ísť vynovená budova, v pláne je Nový trh

Bratislava sa zahusťuje aj na miestach, kde by sme to vôbec nečakali. Neraz musia novým projektom ustúpiť aj budovy, ktoré bez problémov slúžia svojmu účelu.

Ilustračný obrázok k článku Okolie MILETIČKY čaká poriadna ZMENA: K zemi má ísť vynovená budova, v pláne je Nový trh
4
Galéria

Okolie starej známej tržnice Miletičova čakajú veľké zmeny. Doslova pár krokov od stánkov by mal vyrásť masívny polyfunkčný komplex Nový trh.

Nový trh

Pôjde o stavbu, ktorá by mala stáť na mieste súčasného administratívneho objektu. Spoločnosť INTRADE Financial Investments, s.r.o., predložila zámer na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA).

Ako uvádza EIA, „účelom navrhovanej činnosti je vybudovanie nového polyfunkčného komplexu pre širšie vrstvy obyvateľstva s vlastným zázemím.

Navrhovaný projekt s viacerými výraznými priehľadmi podstatne zmení okolie Miletičky. Nový trh sľubuje viacero funkcií v rámci občianskej vybavenosti, ako aj funkciu bývania.

Existujúca zrekonštruovaná kancelárska budova bývalého Kovoprojektu a parkovisko pre 197 vozidiel budú odstránené.

Nový masívny projekt by mala tvoriť až 14-podlažná budova a 20-podlažná veža. Vzhľadom na množstvo nových obyvateľov sa už teraz dá predpokladať, že to výrazne zmení aj dopravnú situáciu v okolí.

Byty aj hotel

Nový trh ponúkne 242 bytov, najviac dvoj- a trojizbových. Na najvyšších podlažiach bude aj 16 štvorizbových bytov. Na prízemí sa budú nachádzať obchody a služby. V spodnej časti projektu sa nájde miesto aj pre „garni hotel“ s 67 izbami.

V južnej časti komplexu je naplánované denné centrum s verejným priestorom. Projekt disponuje 449 parkovacími miestami, z čoho 440 má byť umiestnených v trojpodlažnej podzemnej garáži.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Funkčnú budovu majú zbúrať

Facebooková komunita Ľudská mierka sa zamýšľa najmä nad tým, či je ekologické a ekonomické zbúrať v roku 2010 zrekonštru­ovanú osempodlažnú administratívnu budovu bývalého Kovoprojektu. Aktuálne slúži na prenájom kancelárskych priestorov, je funkčná a nie je s ňou žiadny problém.

„O klimatickej zmene počúvame v ostatných rokoch často. Nemáme používať igelitové tašky či plastové slamky, no pramálo sa hovorí o tom, aké obrovské negatívne vplyvy na životné prostredie má zbytočné búranie funkčných budov a výstavba na ich mieste budov nových,“ uvádza Ľudská mierka.

V zastavaných oblastiach by novostavby mali vznikať v prielukách či ako konverzie stojacich stavieb. Ľudská mierka si kladie otázku, prečo sa ide búrať budova, ktorá iba pred 11 rokmi prešla rekonštrukciou a dobre slúži svojmu účelu.

„Administratívne budovy sa stavajú ako na bežiacom páse – a tu sa ide jedna funkčná zbytočne zbúrať. Bratislava je rozťahané mesto s množstvom nezastavaných plôch najmä medzi mestskými časťami. Ružová dolina však nie je oblasť, ktorá potrebuje ďalšie zahusťovanie. A ako sme uviedli vyššie, takéto hlúpe búrania funkčných budov majú enormné dopady na životné prostredie a klimatickú zmenu,“ podčiarkuje Ľudská mierka.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Trhovisko Miletičova
4
Galéria
Zdroj: TASR/Miro Košírer
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM