Zlatica Gregorová Rôzne Zo Slovenska

Okolitý kraj ako na dlani: Navštívte niektorú zo slovenských rozhľadní

Rozhľadňa sa rozumie verejnosti prístupná vyššia stavba s vyhliadkovým priestorom nad úrovňou okolitého terénu a porastu. Ak na ňu vyjdete, pred vami sa najčastejšie objaví 360° panoramatický rozhľad.

Ilustračný obrázok k článku Okolitý kraj ako na dlani: Navštívte niektorú zo slovenských rozhľadní
7
Galéria
Zdroj: TASR

Môže byť samostatnou stavbou alebo aj súčasťou kostola, vysielača, piliera, chaty a pod. Samostatné rozhľadne bývajú najčastejšie vežami z dreva, železa či kameňa.

Cestu k turistickým rozhľadniam si často treba vyšliapať, pretože sa nachádzajú na kopcoch s výborným výhľadom na okolie. Ich výstavbu majú pod palcom prevažne miestne alebo regionálne samosprávy, spolky alebo združenia. Pozrite si naše tipy na zaujímavé rozhľadne, ktoré nájdete na Slovensku.

Veľká Homoľa

Veľká Homoľa sa nachádza v nadm. výške 709,2 m a je vrcholom Malých Karpát asi 4 km severozápadne od Modry. Na vrchu stojí dvadsaťmetrová drevená rozhľadňa. Postavili ju v roku 2018 a nahradila pôvodnú z roku 2001. Z rozhľadne sa vám naskytne kruhový výhľad na panorámu Malých Karpát, na Považský Inovec, Tribeč a aj rakúske Alpy.

Zdroj: TASR

Divinka

Rozhľadňa Divinka sa nachádza v okrese Žilina na Malom vrchu. V nadm. výške 466 m. Sprístupnili je koncom roka 2018. Približne 6. rok tam odborníci robia archeologický výskum, pretože miesto patrilo k jedným z najväčších pravekých osídlení. K stavbe sa dostanete chodníkom z dediny Divinka Lalinok.

Zdroj: TASR

Televízna veža na Kamzíku

Televízna veža na Kamzíku je súčasťou Malých Karpát – Koliby. Je najvyššou stavbou v našom hlavnom meste, má 194 m. V úrovni 70 m nachádza reštaurácia Veža a vyhliadková plošina s výhľadom na Bratislavu. Veža je veľmi dobrým orientačným bodom hlavného mesta. Základný kameň tejto stavby položili v roku 1967 a dokončená bola v roku 1975. Originálna stavba má vrchol vo výške 635 m n. m.

Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk

Terchovské srdce

Vyhliadka Terchovské srdce. Nie je to tak dávno, čo sa v rázovitej slovenskej dedine, rodisku Juraja Jánošíka objavila zaujímavá rozhľadňa. Postavili ju v roku 2015. V 30-metrovej stavbe nájdete 3 terasy, z ktorých je výhľad najmä na Terchovú a okolité vrcholy Malej Fatry. Dobre viditeľná je aj zo štýlových terchovských dreveníc.

Zdroj: TASR

Háj v Novej Bani

Rozhľadňa Háj v Novej Bani patrí medzi najkrajšie vyhliadkové veže. Stojí v nadmorskej výške 625 m. Objekt má tri poschodia. Každé z nich vám poskytne zaujímavé pohľady na okolité prostredie. Najvyššie poschodie je vo výške 12 m a ak sa rozhliadnete, uvidíte Novobanskú kotlinu aj hrebeň Pohronského Inovca.

Zdroj: TASR

Čajka Bojnice

Nad mestom Bojnice vybudovali vyhliadkový chodník s prevýšením asi 30 metrov. Nachádza sa v nadmorskej výške 502 m a pre verejnosť bola sprístupnená v roku 2018. Ak vystúpite až na vrchol, naskytne sa vám parádny pohľad na okolie. Jeho súčasťou bude i výhľad na Bojnický zámok. Zaujímavosťou je, že z vrcholu veže nadol sa môžete spustiť toboganom.

Zdroj: TASR

Chodník korunami stromov Bachledka

Chodník korunami stromov v Bachledovej doline otvorili koncom septembra 2017. Nachádza sa neďaleko obce Ždiar v okrese Poprad. Trasa chodníka meria 600 metrov, pričom na jeho konci prídete k spodnej časti veže. Po výstupe na vežu užijete výhľad z 32 metrov vysokej rozhľadne. Chodník korunami stromov sa nachádza v nadmorskej výške 1145 metrov.

Zdroj: TASR
Top rozhľadne na Slovensku
7
Galéria
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM