Správy Zo zahraničia

Oligarcha varoval Putina: Ak bude bombardovať ukrajinské Dnipro, zošle na neho KLIATBU

Diktátori ako Putin, Hitler či Stalin často veria v mnohé magické, mystické veci. Z histórie vieme, že pre nich pracovali šamani, astrológovia či rôzni liečitelia.

Ilustračný obrázok k článku Oligarcha varoval Putina: Ak bude bombardovať ukrajinské Dnipro, zošle na neho KLIATBU
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Ukrajinský oligarcha Hennadij Korban varoval ruského prezidenta Vladimíra Putina, že naňho zošle židovskú smrteľnú kliatbu Pulsa denura, pokiaľ bude znovu Rusko bombardovať ukrajinské Dnipro. Uviedol to portál The Jerusalem Post.

Do roka a do dňa

V minulosti ju niektorí židia vyriekli proti najmenej trom izraelským politikom, expremiérom Jicchakovi Rabinovi, Arielovi Šaronovi a Naftalimu Bennetovi. Vzývali pritom anjelov skazy, aby ich „do roka a do dňa“ zahubili.

Možno sa vám to zdá iracionálne, ale diktátori – ako Putin, Hitler či Stalin – takí často sú. Veria v mnohé magické, mystické veci. Ostatne z histórie vieme, že pre nich pracovali šamani, astrológovia či rôzni liečitelia,“ povedal Korban podľa denníka The Jerusalem Post.

Súčasťou rituálu Pulsa denura je „varovanie“.

Korban preto v súlade s ním varoval Putina, že „kliatbu vyriekne v polovici júla“. "Putin, ak znovu zasiahneš Dnipro (Korbanovo rodisko – pozn. red.), vyrieknem nad tebou Pulsa denura,“ objavilo sa vtedy na oligarchovo facebookovej stránke.

Putin verí mystike

Putin podľa Korbana kliatbam a mystike verí, pretože od vyslovenia varovania Dnipro nebolo ruským ostreľovaním zasiahnuté.

Pôvod rituálu Pulsa denura (v aramejčine ohnivé pokarhanie), býva často pripisované starodávnym kabalistickým textom. Početné štúdie ale podľa denníka zistili, že prvý prípad, kedy bola kliatba spomenutá alebo použitá, pochádza až z 20. storočia.

Prekliatie

Denník zároveň pripomína, že ide o veľmi okrajovú praktiku. Väčšinový ortodoxný judaizmus sa dôsledne vyhýba modlitbám za niečiu smrť. Namiesto toho uprednostňuje prosby Boha za vrátenie hriešnikov a páchateľov zla na správnu cestu.

Rituálu Pulsa denura sa podľa dostupných informácií musí zúčastniť aspoň desať vyznávačov mystiky.

Zhromaždia sa v určený deň o polnoci po tom, ako držali trojdňový nepretržitý pôst. Zapaľujú čierne sviečky, trúbia na šofar (zvierací roh), odriekajú text kliatby, kým sviečky nesfúknu.

Je niekoľko verzií spomínaných textov. Tú „správnu“ vyberá iniciátor rituálu, ktorý vraj zvyčajne končí trojitým zvolaním: „Prekliaty! Prekliaty! Prekliaty!

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM