Monika Hanigovská Regióny

Oltár pre Bezáka a Trnavu inštalovali v Komárne: Autor diela o tom nevedel

Oltár, ktorý mal stáť v Katedrále sv. Jána Krstiteľa, posvätili v Komárne. Autor diela, známy sochár Otmar Oliva, považuje tento akt posvätenia za šokujúci.

Ilustračný obrázok k článku Oltár pre Bezáka a Trnavu inštalovali v Komárne: Autor diela o tom nevedel
Zdroj: TASR

Liturgické zariadenie, ktoré známy moravský sochár Otmar Oliva vytvoril pred štyrmi rokmi na objednávku trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka pre Katedrálu sv. Jána Krstiteľa v Trnave, posvätil jeho nástupca Ján Orosch počas uplynulého víkendu na inom mieste – vo farskom Kostole sv. Ondreja v Komárne. Informoval o tom v stredu 6. decembra web Trnavskej arcidiecézy.

Hovorca Dušan Kolenčík pred časom pre portál Sme uviedol, že dôvodom bolo viacero technických problémov i záporné stanovisko Pamiatkového úradu Trnava. Rozhodnutie podľa Kolenčíkovho vyjadrenia nesúviselo s tým, že išlo o dedičstvo po odvolanom arcibiskupovi.

Dielo sochára si podľa Kolenčíka cenia, ale pre katedrálu ho považovali za štýlovo nevhodné. Arcibiskup Orosch na omši v Komárne sochárovi za jeho prácu poďakoval.

Bezák objednal dielo krátko po svojom nástupe do funkcie, no jeho odvolaním sa záujem Arcibiskupského úradu (ABÚ) inštalovať tieto predmety z ušľachtilých materiálov – bronzu a mramoru na mieste určenia skončil.

Otmar Oliva však o konsekrácii liturgického zariadenia počas uplynulého víkendu vôbec nevedel. Povedal, že mal vedomosť o zámere ABÚ nájsť iné miesto. „Ja som ho však vytvoril pre trnavskú katedrálu, preto sa teraz bavia medzi sebou moji a ich právni zástupcovia,“ informoval vo štvrtok Oliva.

Autor diela, O. Oliva dodal, že zhruba pred mesiacom poprosil arcibiskupa Oroscha o osobné stretnutie, odpovede sa doteraz nedočkal. Správu o posvätení označil za šokujúcu, svedčí podľa neho „o mnohom“.

Vyjadril aj znepokojenie nad inštaláciou oltára, nakoľko dokumentáciu k tomuto procesu má stále doma a je určená pre Trnavu.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM