Zo zahraničia

Omikron NAPLNO vyčíňa už aj v susednom Česku! Sme teraz na rade MY?

Ako ukazujú dáta, medzi hospitalizovanými u našich západných susedov za posledných 14 dní naďalej významne prevažujú neočkovaní.

Ilustračný obrázok k článku Omikron NAPLNO vyčíňa už aj v susednom Česku! Sme teraz na rade MY?
Zdroj: Pixabay.com

V Českej republike je už omikron dominantným variantom nového koronavírusu. Informovala o tom v pondelok Česká televízia s odvolaním sa na najnovšie údaje českého Štátneho zdravotného ústavu (SZÚ).

Vo väčšine vzoriek

Ústav uviedol, že nad hranicu 50 percent zo skúmaných pozitívnych prípadov sa omikron dostal plošne v ČR sobotu 8. januára, pričom v nedeľu sa objavoval až v 79 percentách vzoriek.

Spravodajský portál Novinky.cz však upozorňuje na to, že nedeľňajšie údaje môžu byť ovplyvnené menším počtom vykonaných testov a tiež skutočnosťou, že išlo o výsledky prevažne z väčších miest.

Dodáva tiež, že pri započítaní dát za celý uplynulý týždeň ešte stále v Česku prevládal doposiaľ dominantný variant delta, ktorý sa vyskytol v 61 percentách skúmaných prípadov.

Prevažujú neočkovaní

V Česku bolo za posledných 14 dní zachytených 82 759 prípadov nakazených s denným priemerom zhruba 5 911 prípadov. Tzv. 14-dňová incidencia tak bola približne 773 nakazených na 100-tisíc obyvateľov. Za toto obdobie bolo nahlásených 3 187 hospita­lizácií.

Najvyššiu sedemdňovú incidenciu variantu omikron aktuálne hlásia hygienické stanice v Prahe a v okresoch Praha-Západ, Praha-Východ a Česká Lípa, píšu Novinky.cz.

„Ako ukazujú dáta, medzi hospitalizovanými za posledných 14 dní naďalej významne prevažujú neočkovaní. Aj vzhľadom k masívnej prevahe omikronu, ktorý sa šíri rýchlejšie ako predchádzajúce varianty, zdôrazňujem znovu dôležitosť očkovania a posilňujúcej dávky očkovania proti COVID-19. Veľký význam má aj dodržiavanie hygienických opatrení. Respirátory, rozstupy aj dôsledná hygiena rúk sú v boji proti šíreniu nákazy veľmi dôležitými prvkami,“ zdôraznila riaditeľka SZÚ Barbora Macková.

Českí odborníci aktuálne očakávajú rýchly nárast počtu nových prípadov až k 50.000 denne, ale menšie percento hospitalizovaných pacientov.

ilustračné foto

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM