Rôzne

Onkologickí pacienti často nevedia, ako zachovať potomstvo: Osveta je slabá

Onkologickí pacienti by pred nástupom na chemo- a rádioterapiu mali viac myslieť na možnosť zachovania si potomstva.

Ilustračný obrázok k článku Onkologickí pacienti často nevedia, ako zachovať potomstvo: Osveta je slabá
Zdroj: TASR

Mnohí pacienti zmrazenie vajíčok či spermií pred liečbou často neriešia, pretože sú o tom málo informovaní, upozorňuje Martin Petrenko, hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre reprodukčnú medicínu.

„Osveta je slabá a viacerí o tom pred liečbou ani neuvažujú, mnohí však určite chcú mať deti po vyliečení,“ povedal. Zachovať plodnosť je podľa neho pri onkologickej liečbe náročné. Zárodočné bunky sú totiž podľa neho veľmi citlivé na chemoterapeutiká i samotné ožarovanie.

Takúto možnosť by podľa Petrenka mohli využívať najmä ľudia pri skorej diagnostike onkologického ochorenia. Priznáva však, že o tejto veci by s chorými mali viac hovoriť i samotní lekári.

Možností, ako si pacient môže zachovať potomstvo, je podľa neho viacero. Najčastejšou je zmrazovanie spermií či vajíčok, u partnerov môže dôjsť aj k zmrazovaniu zárodkov. Na hradení asistovanej reprodukcie sa podľa neho veľkou časťou podieľajú zdravotné poisťovne.

Spoluprácu s onkologickými pacientmi v téme reprodukčnej medicíny by mohlo riešiť aj avizované stanovenie štandardov v zdravotníctve. Tie majú lekárom napovedať, ako postupovať v rôznych prípadoch pri liečbe pacientov, podotkol odborník pre reprodukčnú medicínu.

Petrenko spolupracuje s OZ Lymfoma na brožúre, ktorá onkopacientom hovorí o možnosti zachovať si potomstvo. Do rúk by sa verejnosti mohla dostať začiatkom budúceho roka.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM