Opäť HNUS: Slováci, pozor na poľské prsia! Ďalšia predajňa, v ktorej našli salmonelu
Zisteniami Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR sa opäť potvrdilo, že poľské hydinové mäso má byť nekvalitné.
Iba nedávno sme vás informovali, že akciové poľské hydinové mäso dovážané na Slovensko a predávané spotrebiteľom za nízke ceny, je nekvalitné a predstavuje veľké riziko pre zdravotný stav obyvateľov. Preto by sa mali nákupu takéhoto mäsa vyhýbať. Upozornil na to Ľubomír Urban, tlačový tajomník Únie hydinárov Slovenska (ÚHS).
Lacné a pokazené
„Počas druhého májového týždňa ŠVPS SR informovala o stiahnutí ďalších dvoch nevyhovujúcich výrobkov z hydinového mäsa s krajinou pôvodu Poľsko, a to chladenej kuracej štvrte (výrobca Firma Handlowa Export Import Wojciech Machaj Zaklad Rozbioru Drobiu, predajňa Madex Invest, s. r. o., Ružomberok, nedostatok Salmonella Enteritidis), ako aj kuracích dolných stehien (výrobca Wipasz S. A., predajňa Lidl, Liptovský Mikuláš, nedostatok Salmonella Enteritidis),“ priblížil.
Urban upozornil, že jeden z nevyhovujúcich výrobkov bol kontrolórmi odobratý v obchodnom reťazci Lidl, ktorý má na Slovensku viac ako 100 prevádzok.
Ďalšia predajňa
Veterinárni inšpektori našli v Námestove poľskú hydinu so salmonelou, navyše po dátume spotreby (DS). Informovala o tom Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR.
„V rámci cielenej kontroly potravín odobrala RVPS Dolný Kubín v Predajni mäsa Janowiak Andrzej Mgr. Ing., Hviezdoslavova 53/8, 029 01 Námestovo vzorku kuracích pŕs (chladené, DS: 11. mája 2020, výrobná dávka: 00150020, výrobca: P.P.H.U. ,‚BIELA, Stanislav Biela‘, Stare Bystre 370, 34–407 Ciche, schválené veterinárne číslo prevádzky PL 12110201 WE, krajina pôvodu Poľsko),“ spresnili veterinári.
ŠVPS dodala, že mikrobiologickým vyšetrením vzorky kuracích pŕs sa zistila prítomnosť Salmonelly enterica serovar Enteritidis. Výrobok je po dátume spotreby.
Ilustračné foto, TASR