Jakub Forgács Správy Regióny

Opatrenia na zamedzenie šírenia koronavírusu: K tomuto mesto vyzvalo Bystričanov

Ani mesto pod Urpínom nepodceňuje hrozbu koronavírusu. Zareagovalo na žiadosť Ministerstva vnútra SR o uplatňovanie preventívnych opatrení na zamedzenie šírenia vírusu.

Ilustračný obrázok k článku Opatrenia na zamedzenie šírenia koronavírusu: K tomuto mesto vyzvalo Bystričanov
23
Galéria
Zdroj: TASR

V súvislosti s možným šírením koronavírusu sa mesto Banská Bystrica riadi usmerneniami inštitúcií, ktoré majú v kompetencii vydávať rozhodnutia v danej oblasti. Na webovej stránke mesta o tom informuje hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Na základe rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva SR, a v nadväznosti na žiadosť Ministerstva vnútra SR o uplatňovanie preventívnych opatrení na zamedzenie šírenia vírusu v SR zo dňa 6. marca 2020 mesto Banská Bystrica:

  • vyzýva všetkých organizátorov kultúrnych, športových a spoločenských podujatí, aby zvážili organizovanie hromadných podujatí, resp. pri organizácii verejných podujatí prijali všetky preventívne opatrenia zamedzujúce šíreniu možného vírusu,
  • odporúča právnickým a fyzickým osobám – podnikateľom na území mesta Banská Bystrica, aby prijali všetky preventívne opatrenia smerujúce k minimalizácii možného šírenia vírusu,
  • vyzýva Banskobystričanov a Banskobystričanky, aby sa správali zodpovedne, primerane k svojmu zdravotnému stavu a zdravotnému stavu svojho najbližšieho okolia a zvážili svoju účasť na organizovaných kultúrnych, spoločenských a športových podujatiach, a taktiež v zariadeniach so zvýšeným až hromadným výskytom osôb.

„Zároveň informujeme, že aj dopravcovia SAD Zvolen, a. s. a Dopravný podnik mesta Banská Bystrica, a. s. prijali preventívno-bezpečnostné opatrenia, ktorými reagujú na možné riziká prenosu ochorenia v prostriedkoch MHD a prímestskej dopravy. Pravidelne, a vo zvýšenej frekvencii, zabezpečujú dezinfekciu vozidiel ekologickými dezinfekčnými prostriedkami,“ pokračuje hovorkyňa so slovami, že dopravcovia zvýšili aj preventívne opatrenia u všetkých pracovníkov prichádzajúcich do styku s verejnosťou, ktoré prispievajú aj k eliminácii bežnej chrípky, ktorá je v tomto období aktuálna.

Ako spomína Marhefková, Mesto Banská Bystrica bude naďalej situáciu monitorovať a v úzkej spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva SR, Ministerstvom vnútra SR, Ministerstvom zdravotníctva SR aktualizovať informácie a prijímať potrebné opatrenia. „Zároveň vyzývame obyvateľov, aby dbali na odporúčania Úradu verejného zdravotníctva SR a sledovali aktuálny vývoj. O ďalšom vývoji situácie budeme priebežne informovať. Príslušníci Mestskej polície Banská Bystrica budú priebežne monitorovať dodržiavanie preventívnych opatrení,“ dodáva na záver.

Foto: ilustračné

Slovensko sa pripravuje na koronavírus
23
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM