KAW Regióny

Opera a Balet SND v novej sezóne prilákajú deti aj milovníkov klasiky

Na doskách SND si budete môcť pozrieť operný debut Jána Ďurovčíka aj hviezdne tituly svetových divadelných scén.

Ilustračný obrázok k článku Opera a Balet SND v novej sezóne prilákajú deti aj milovníkov klasiky
6
Galéria
Zdroj: SND.sk

Ponuka Slovenského národného divadla bude aj v tejto sezóne bohatá a pestrá. O novinkách, ktoré uvedie činohra, sme už písali. S lákadlami hodných národného divadla prichádza aj Opera a Balet SND.

Mozart + Ďurovčík

Ak máte radi provokatívnosť tanečných vystúpení Jána Ďurovčíka, určite si do kalendára poznačte dátum premiéry opery W. A. Mozarta Únos zo Serailu. V historickej budove SND strhnú na seba pozornosť najmä mladí interpreti.

Pre známeho choreografa a režiséra Jána Ďurovčíka bude inscenácia jeho operným debutom. Premiéru má takmer na konci sezóny 16. júna 2017.

Svetové drámy

Na javisku našej národnéj scény uvidíte v premiére aj ďalšie tituly. Určite zaujme veľká dramatická legenda Faustovo prekliatie v premiére 21. októbra od autora Hectora Berlioza v réžii Mariána Chudovského. Aktuálny presah má Triptych (Plášť, Sestra Angelika, Gianni Schicchi) v premiére 17. februára 2017 od Giacoma Pucciniho v réžii Romana Poláka.

V novej budove zažiari 7. apríla 2017 opera vo francúzskom jazyku Židovka a 9. marca 2017 tiež Vivaldiho klasika Arsilda v réžii Davida Radoka.

Čítajte aj: Pracovný týždeň v Bratislave: Pripite si na pivnom festivale, hodujte a zabávajte sa

Zábava pre najmenších

Milou novinkou sezóny je pesničkové putovanie pre deti Nepredajme nevestu! Za titulom sa skrýva detská verzia populárnej komickej opery Predaná nevesta od Bedřicha Smetanu.

Programom bude opäť sprevádzať obľúbený moderátor Martin Vanek. Deti sa hravou formou dotknú hudobno-divadelnej mágie operných príbehov a ich hrdinov. Najbližšie predstavenie spomínaného operného putovania pre detských návštevníkov je na programe vo štvrtok 13. októbra.

Zvučné mená

Pripravený je aj Cyklus komorných koncertov. S takouto iniciatívou prišlo vedenie Opery SND v sezóne 2014/2015, keď medzi svoje aktivity zaradilo cyklus koncertov Voci da camera.

V rámci neho účinkujú naši poprední sólisti, ktorí sa predstavia v úlohe koncertných interpretov. Počas sezóny 2016/2017 vystúpia Denisa Hamarová, Katarína Flórová a Ján Ďurčo, manželia Katarína Juhásová-Štúrová a Tomáš Juhás. Uvidíte aj Andreu Vizvári a Martina Gyimesiho, ktorých na klavíri budú sprevádzať Róbert Pechanec a Peter Valentovič.

Novinky na špičkách

Dve premiéry uvedie Balet SND. Prvou bude Giselle od Adolpha Charlesa Adama v choreografii a réžii Rafaela Avnikjana, druhou Romeo a Júlia – Tak ako včera… od Sergeja Profieva. Choreograficky a režijne sa diela ujala režisérka Natália Horečná. Inscenácia vzniká v koprodukcii Baletu Slovenského národného divadla a Fínskej národnej opery v Helsinkách.

Čítajte aj: V novej sezóne SND sa bude divadlom ozývať aj diabolský smiech kultovej Janis Joplin

Ilustračné foto

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM