Lucia Lauková Správy Zo Slovenska

Opozícia predložila návrh: V parlamente chce zriadiť vyšetrovacie výbory

Opoziční poslanci navrhujú vytvoriť vyšetrovacie komisie. Členovia vyšetrovacieho výboru by mali byť volení parlamentom.

Ilustračný obrázok k článku Opozícia predložila návrh: V parlamente chce zriadiť vyšetrovacie výbory
Zdroj: TASR

Rozšíriť doterajšiu kontrolnú činnosť výborov NR SR a priznať im aj vyšetrovacie právomoci. To je základný cieľ návrhu novely Ústavy SR, ktorý do parlamentu predložili opoziční poslanci z SaS a OĽaNO-NOVA. Sú totiž presvedčení, že je to jediná schodná cesta, ako riešiť kauzy, keď si orgány činné v trestnom konaní nerobia svoju prácu tak, ako by mali.

Vyšetrovacie výbory

Poslanci pripomínajú, že Ústavný súd SR už v odôvodnení svojho nálezu z 29. novembra 1995 konštatoval, že NR SR vykonáva svoju kontrolnú činnosť nielen tým, že vyslovuje dôveru alebo nedôveru vláde, ale aj inými formami, vrátane kontroly prostredníctvom svojich výborov. „Existencia vyšetrovacích výborov, prípadne komisií, nie je v európskych krajinách výnimočným javom. Vyšetrovacie výbory sú zriadené tak v Európskom parlamente, ako aj vo viacerých členských štátoch EÚ, medzi inými aj v Rakúsku, Nemecku, Poľsku, Litve alebo v Grécku,“ tvrdí opozícia.

Podľa nej nejde o nóvum ani z hľadiska slovenského právneho poriadku. „Vyšetrovacie komisie si zriaďovala už Slovenská národná rada a o ich znovuzavedenie sa pokúsili poslanci NR SR v roku 2003. Návrh ústavného zákona upravujúci danú problematiku však nebol schválený ani v prvom čítaní,“ pripomenuli.

Členovia výboru

Aktuálna novela ústavy má dať možnosť zriadiť na vyšetrenie vecí verejného záujmu vyšetrovací výbor obligatórne alebo fakultatívne. Obligatórne vždy vtedy, ak o to požiada najmenej tretina poslancov. Súčasťou procesu zriadenia vyšetrovacieho výboru má byť presné vymedzenie veci verejného záujmu, ktorá má byť vyšetrená a určenie lehoty, v ktorej predloží výbor správu o výsledku vyšetrovania. Členovia vyšetrovacieho výboru majú byť volení parlamentom na základe paritného zastúpenia politických strán tak, aby päť členov bolo zvolených z koalície a päť z opozície. Vyšetrovací výbor má mať teda desať členov.

Posledné slovo má súd

Poslanci upozorňujú, že o vine a treste bude v konečnom dôsledku vždy rozhodovať súd. Všetky orgány verejnej moci však majú byť povinné vyšetrovaciemu výboru poskytnúť potrebnú súčinnosť. Aby SaS a OĽaNO-NOVA uspeli, musí za ich návrh zahlasovať aspoň 90 poslancov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM