Lucia Lauková Správy

Opozícia uvažuje o vyslovení nedôvery vláde: Potvrdila to poslankyňa Remišová

Poslankyňa Veronika Remišová z hnutia OĽaNO-NOVA na tlačovej konferencii potvrdila, že opozícia uvažuje, že bude iniciovať vyslovenie nedôvery vláde SR.

Ilustračný obrázok k článku Opozícia uvažuje o vyslovení nedôvery vláde: Potvrdila to poslankyňa Remišová
Zdroj: TASR

Opozícia uvažuje, že bude iniciovať vyslovenie nedôvery vláde SR. Potvrdila to na tlačovej konferencii v parlamente poslankyňa Veronika Remišová z hnutia OĽaNO-NOVA.

„Uvažujeme aj o tom. Ak sa kauza eurofondov nebude riešiť, zvažujeme aj túto alternatívu,“ uviedla. Zároveň potvrdila, že návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze, na programe ktorej bude odvolávanie ministra školstva Petra Plavčana (nominant SNS) pre kauzu eurofondov na vedu a výskum, podá opozícia na budúci týždeň.

Podanie návrhu bolo podľa Remišovej pritom oddialené z troch dôvodov. Predovšetkým opozícia čakala, ako na kauzu zareaguje koalícia. „Na povrch začali vychádzať také skutočnosti, že sme sa začali nazdávať, že odvolanie ministra Plavčana nebude stačiť,“ zdôvodnila poslankyňa.

Druhým dôvodom je žiadosť opozičného partnera – strany SaS, ktorého poslanci sú na dovolenkách. Tu Remišová zdôraznila, že v OĽaNO si pre kauzu dovolenky prerušili, aktuálne sa to týka minimálne štyroch ich poslancov.

OĽaNO a SaS tiež chcú dosiahnuť v tejto veci širokú zhodu opozície a snažia sa získať aj podpisy poslancov za hnutie Sme rodina a nezaradených poslancov. SaS avizovala, že mimoriadnu schôdzu budú iniciovať v piatok 18. augusta.

Ako sa k návrhu opozície postaví najsilnejšia vládna strana Smer-SD, nie je zatiaľ jasné. Jej poslanec Dušan Jarjabek dnes vysvetlil, že o tom bude rozhodovať ich poslanecký klub. „Budeme na túto tému určite rozprávať, budeme sedieť na klube, tam vznikne nejaké rozhodnutie a to budeme rešpektovať,“ povedal dnes médiám s tým, že návrh ešte opozícia ani nepodala. Podľa Jarjabka si treba počkať na dôvody, ktoré uvedie.

Vládna koalícia je momentálne v kríze. Riešenie, ako fungovať ďalej, mala hľadať aj na dnešnej koaličnej rade, premiér Robert Fico (Smer-SD) sa jej však pre zdravotné dôvody nemohol zúčastniť. Kríza vypukla potom, čo predseda SNS Andrej Danko v pondelok (7.8.) oznámil vypovedanie koaličnej zmluvy.

Na následnom rokovaní koaličnej rady sa predsedovia Smeru-SD, SNS a Mosta-Híd zhodli, že neexistuje alternatíva k súčasnej vláde. Šéf Mosta-Híd Béla Bugár za trojlístok informoval, že partneri sú odhodlaní pokračovať ďalej. Podľa neho nie je problém v koalícii taký vážny. Lídri sa mali zísť dnes v NR SR na rokovaní koaličnej rady.

SNS zároveň čelí kauze rozdeľovania eurofondov na ministerstve školstva. Národniari pripustili, že aj za spustením kauzy vidia kroky z Úradu vlády. Zároveň upodozrievajú Smer-SD zo spolupráce s OĽaNO na diskreditácii SNS. Opozičné hnutie má podľa SNS disponovať tajnými materiálmi z Úradu vlády SR. V týchto krokoch vidí poslanca NRSR a premiérovho poradcu Erika Tomáša. Ten obvinenia odmieta a považuje ich za absurdné. SNS by sa podľa neho útokmi založenými na dojmoch nemala zbavovať zodpovednosti za rezort školstva. Bugár vyzval koaličných partnerov na zodpovednosť.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM