Rastislav Búgel Správy Krimi Zo Slovenska

Opozícia zvolala tlačovú besedu: Chce oživiť vyšetrovanie súvisiace s L. Bašternákom

Rozhodnutie vyšetrovateľa odmietnuť trestné stíhanie v prípade obchodu medzi ministrom vnútra SR Robertom Kaliňákom (Smer-SD) a podnikateľom Ladislavom Bašternákom chce opozícia napadnúť.

Ilustračný obrázok k článku Opozícia zvolala tlačovú besedu: Chce oživiť vyšetrovanie súvisiace s L. Bašternákom
Zdroj: TASR

Chce tak docieliť, aby sa vo vyšetrovaní tohto prípadu pokračovalo. Na dnešnej tlačovej besede o tom informovali opoziční poslanci Ľubomír Galko (SaS), Jozef Rajtár (SaS) a Igor Matovič (OĽaNO-NOVA).

Podozrivé platby za nehnuteľnosti

Poslanci na základe uznesenia vyčítajú vyšetrovateľovi aj prokurátorke, že sa stotožnili s vyjadreniami podozrivých a že vyhlásili, že netreba nič ďalej skúmať. Podľa Rajtára neskúmali napríklad zdroj peňazí, ktoré dal Bašternák do firmy B. A. Haus. Taktiež je podľa neho zvláštne, že sa vyšetrovateľovi a prokurátorke nezdalo podozrivé, že minister vnútra mal zaplatiť za nehnuteľnosti v hodnote 400 000 eur iba okolo 8000 eur. "Nám to veľmi podozrivé je a preto aj s kolegami s OĽaNO a Danielom Lipšicom napadneme toto rozhodnutie a v zmysle trestného zákona budeme žiadať, aby toto uznesenie bolo zrušené a aby toto závažné vyšetrovanie pokračovalo,“ dodal Rajtár.

Kaliňák dnes zopakoval, že si nie je vedomý etického zlyhania. „Prvá vratka DPH bola v roku 2011, kedy pán Lipšic, Sulík aj pán Matovič mohli konať, koľko im hrdlo ráčilo, ale ani len kontrolu nevykonali. Čiže tá zodpovednosť, ten začiatok je tu jednoznačný a preto ich volanie je čisto politicky motivované. Venovať sa škandalizovaniu jedného z podpredsedov Smeru,“ zdôraznil šéf rezortu vnútra.

Rozhodnute považuje za správne

Vyšetrovanie prípadu obchodu medzi ministrom vnútra SR Robertom Kaliňákom a podnikateľom Ladislavom Bašternákom nezastavila prokuratúra. O odmietnutí trestného stíhania rozhodol policajný vyšetrovateľ, a to 21. 12. 2016. Zdôraznila to hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová. Ozrejmila, že prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry preskúmala rozhodnutie vyšetrovateľa Policajného zboru na základe sťažnosti, ktoré sa týkalo rozhodnutia o odmietnutí trestného stíhania vyšetrovateľom Policajného zboru. „Predmetné rozhodnutie považuje za správne a v súlade so zákonom,“ informovala.

Namietali nízkou cenou

Denník N informoval, že prokuratúra odmietla trestné oznámenie opozičných poslancov. Tí napadli predaj časti firmy B. A. Haus, ktorú kúpil minister vnútra Robert Kaliňák od Ladislava Bašternáka. Denník N ďalej uviedol, že polícia a ani prokuratúra nepreskúmali, odkiaľ pochádza 850 000, ktoré vložil Bašternák do firmy B. A. Haus. Rovnako tak vyšetrovatelia ani nedali preskúmať znalcom, či cena, za ktorú Kaliňák kúpil od Bašternáka podiel v spoločnosti, bola primeraná. Poslanci namietali, že cena za podiel v tejto spoločnosti bola príliš nízka a šéf rezortu vnútra sa tak dostal veľmi lacno k cennému majetku. Tým vzniklo podozrenie z korupcie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM